Sidvyer, senaste månaden

söndag 10 februari 2019

Krakow och en nybliven 40+are!!

i September någon gång frågade Maritza om vi ville följa med och fira Rickards 40+ dag och såklart ställer  möllegänget upp!!  Rickard visste inget och  mot alla odds och ett par close calls när det gäller försägningar  smög vi tillsammans med Teskes in på Kastrup en tidelig morgon för att överraska Rickard,som trots totalt ändrade planer inte anade något alls!

Vi avtalade att de skulle sätta sig på  Cock and Cow och  ta en frukost och så defilerade vi par för par fram till bordet;) Underbart att se minen på hans ansikte när han insåg att detta skulle INTE bli en romantisk ensam semester;)
Jag försökte få en bild på Rickard men Alex enorma öl skymde honom konstant så ni får hålla till godo  med den;)

Som vanligt studerar vi intensivt flygets säkerhetsblad mycket noga och tar till oss budskapen som bilderna vill förmedla!




Männen var mer intresserade av drickavagnen,tänka sig,,
Väl nere i Krakow dumpade vi väskorna på hotellet och rörde oss ut i en kall men ljus morgon på stan! Eftersom det var en Söndag blev det mest fönstershoppande och såklart,,irish coffe!

Krakow var överraskande vackert och jag är nog inte färdig med denna staden riktigt än. Det klår inte Prag men de andas samma luft lite och såklart är det fantastiskt att åka hit och äta och dricka,det är fortfarande skadat billigt!
Ett snabbt besök på Hardrock Café  (mest för att det var det enda som var öppet vid denna tiden ) och sen efter lite  dricka och planering,lunch!
 På rekommendation av Maritza sen de var här sist hittade vi en  Italienare som hette La Grande Mamma . Där tog vi en stadig lunch  på Bruschetta och  en god köttbit!   Kan rekommendera stället varmt då de hade bra service och väldigt god mat om än monstruösa portioner !
 Syns inte på bilden men brödskivorna  är  stora som en burgare var och en!!
Maritzas rödbetsrisotto såg också spännande ut och  inte alls så smörig och mäktig som de kan vara,bara perfekt:) Något vi märkt  i hela Krakow är att rödbeta är ett älskat innehåll i mat och testa för allt i världen då de kan sin beta.
Vi fick lite kakor med oss  efter  maten och de bjöd jag duvorna på ,,klart fularna ska ha sitt! Mannen med kringelståndet brevid blängde skitt på mig,, Tydligen ska man köpa en helt ny kringla och bjuda fåglarna på. Nästa gång gåbbegåbbe.
Efter det gps:a jag oss till en stängd bar och det blev att vi helt enkelt snubblade in på nästa öppna bar som fanns i närheten. Vädret hade skiftat från soldis till isande kyla och regn och vi sökte ett vattenhål vi kunde  bete oss på. Vi hittade ett.

Mina läsglasögon fick vandra friskt runt bordet då  folk börjar närma sig den mogna åldern av " vadfan står där " men vill inte riktigt medge att de behöver läsglasögon . För att inte beställa in koögon i slem  fick mina Dame Edna brillor duga sålänge;)


Här satt vi av en go förmiddag diskuterandes  ett och annat och som av en slump ser jag när jag beställer dricka att de säljer kuknyckelringar! Som om ödet liksom ledde oss in på denna baren,lite som för att kompensera  för att Kuken inte fick följa med på denna resan!

När  bartendern lite svettigt meddelade att de hade slut på prosecco,,då var det dax för oss att dra till hotellet för att checka in!  Detta skulle bli en ganska så röd tråd på denna semestern,att ställena vi var på hade slut  på både det ena  och det andra (tack gode gud inte proseccon mer )
 Väl på hotellet  inspekterade vi våra lägenheter och om man hade fantasi,kunde balansera på en stol och titta ut genom takfönstret på Marita och Rickards rum så var utsikten riktigt fin!!  Vår AC var inställd på 29 grader varmt och elementen stod på för full fräs (tack f är den ) och bjälkarna är så låga att tillockmed Maritza slog i huvudet! Men fina var dem och vi fick alla tre lägenheterna bredvid varandra!
Jag och Fredrik var de enda utan badkar men å andra sidan hade vi inte störiga engländare under oss som möblerade om mitt i natten,,man tar vad man får. Vi nyttjade å andra sidan Maritzas badkar rätt intensivt och mången bra film blev till här! Nä Alex,,inte såna filmer. Här kommer en liten kompilation på helgens småsnuttar,,notera när vi låter som ilskna jordekorrar i badkaret!!SWAG
 Sen kväll var vi alla hungriga igen och jag hittade ett sushiställe som visade sig vara helt sinnes! De hade slut på Edamamebönor och något till ,trenden till ära,men det de väl HADE var sinnes,,jag krängde egenhändigt tre 8 bitars sushirullar  så jävla gott det var och   hit ska jag igen om så tyget ska spricka!! Urara sushi heter stället,,lägg det på minnet!I Sverige blir man smått ruinerad om man beställer det vi beställde in,,här bara skrattar man när man ser notan.


Efter det sprang vi hem i ösregn ,något sömniga efter en supertidig och jävligt spännande dag!!

Så,,till resans mest fantastiska sak,,frukosten. Jag är ingen vidare frukostmänniska men när man tittar på DENNA menyn,,ja då fattar ni lite varför frullan första morgonen tog 2 timmar! Morning cocktails,,,
Varm choklad med Baileys,, Mimosa,,Irish Coffee och tillslut Kaptens stadiga frulle på Long Island Iced tea!!! Alla joinade och efter en lätt omelett och 4!! mimosa var vi redo att kolla på staden!Servitriserna var väääldigt attenta på vårat bord,,vi var nog de enda som drack frukost,,,



Kapten letade upp drakstatyn vid Wawelborgen  och hade det inte varit för ihållande blåst och snö som förfrös allas lår hade vi kanske gått in för att kolla på boorgen med. det blev istället en liten rundtur/transfer med elcart till Shoppingcentrat i Krakow  där det var varmt och bekvämt.


Shopping är såklart en tråkig aktivitet men någon måste göra den,,, vi planterade männen i en bar och gav oss ut på små skärmytslingar  för att se om vi hittade ngt;)Jag hittade såklart ett par slampiga stövlar,tro det eller ej,,inte alls likt mig att hitta WT kläder men se på fan,,kanske dyker de upp på bloggen en dag;)

Lite då och då stannade vi till hos männen för att se till så att inte prosecco stelnade och sen iväg igen för att kolla det polska modet.Det tar inte skitlång tid då det  är rätt mycket glittrigare ,paljettigare och blommigare än vad jag normalt väljer;)

Pandoraberlocken från Krakow fick bli en liten robot ;) Inte för att den har så mye med Krakow att göra  utan mest för att de andra  var fjolligare,,
Sen hemvandling genom ett något trevligare  väder ,ett stillsamt snöfall och någotsånär vindstilla. Vi  skulle hem om på rummen för att klä om och sen dra till en sjusst köttrestaurang som Hette MooMoo steakhouse.
Vi hade tillockmed laddat resväskorna med 6 flaskor prosecco att ha på rummen,,de räckte inte,,,
När vi vandrade in på MooMoo var beskedet  att det var fullt och en timmes väntetid och vid det laget var vi så hungriga att det hade gått på röven  en timme senare,så vi vandrade helt soika tvärs över gatan till Kogel Imogel,,vilken enorm tur det var!

Mulled Wine är en favorit och ganska svårt att få bra tillagat. I Polen kan dem det alldeles utmärkt och detta tog jag tll förrätten som var Polska Piroger.
Utan att överdriva var detta en matorgasm som inte kan jämföras med något annat på länge. Till min stora förvåning funkade det mulade vinet perfekt till dumplings fyllda med surkål och lök.
Maritza tog en köttkrokett med rödbetssoppa och rödbetssoppan,,,den var något av det grymmaste jag någonsin smakat!!   Tack vare soppan fick Kogel Imogel ännu ett besök dagen efter av oss,,det var helt enkelt för bra för att inte få njuta av detta igen.
Väl tilltagna ostar till förrätt var Alex val,,


 Huvudrätterna var nästan lika bra och bara som en provning tog vi in en efterrätt och delade på när vi eg var alldeles för mätta. 
Maritza undertiden försökte få lilla toan att sluta snurra,,hon tål tydligen inte att gå av Proseccon för tvärt!


Efter det vandrade vi hem och skriksomnade allihopa,mätta och belåtna i ordentlig pensionist tid,,det var äventyrsdax tidig morgon dagen efter!
Vi skulle bli upphämtade 8.40 av  taxi till Krakows saltgruvor och om 8.40 var deadlinen var det frulla kl 7.00,,det tog två timmar sist och vi tänkte inte göra den lilla frukostbaren som kan besviken idag heller! Long island Iced Tea och mimosa it was! 




Lagom i tid kom den suraste otrevligaste lille killen i Polen och hämtade oss  och sjutsade oss i en minibuss till gruvorna ca 20 minuter från stadens centrom.
När vi skulle gå in hittade jag öl och glögg,,jajamän!
Detta är ett ställe ni inte får missa,,, detta är trapporna NER i gruvan,,bara trä,, en helt fantastisk start på en 2 timmar lång rundvandring  nere i vad som kändes som universums största spa!
Spa säger jag för att luften är magisk,,du andas in salt och det är ytterst välgörande för  alla invertes funktioner. Jag saknar smaken av luften redan och  vågar nog redan nu säga att  jag kommer att åka dit igen OCH besöka spaet de faktiskt har här nere!
Allt ni ser på bilderna är för övrigt salt,allt där. nere är  hugget ut saltgrund ,grönfärgat av alger.  Rosa salt är tydligen färgat av organismer  och vitt salt helt rent.

Ok,maria är inte gjord av sakt,innan de hade ett utvecklat ventilationssytem smälte alla saltstatyerna  sakta pgr av fukten,men trä klarar sig ytterst bra  i den atmosfären.
Så,,stora kapellet uppkallat efter prinsessan Kinga som enl legenden var hon som fann och grundade saltgruvorna som blev Polens nationalekonomi i flera hundra år.  Nuförtiden utvinns inte alls salt i industriell kapacitet utan bara för spaprodukter och för att rensa gruvan på vatten.

Tillockmed kristallkronorna dekorerades med saltkristaller!

Hahahah när vi gick ut från  kyrkan utbrast jag "KOSALT"  då golvet var gjort av detta slöt jag mig till,,det visade sig helt rätt, detta är saltstenar till boskap som de stensatt golvet med,,,något ska man ha för att man är från landet;)
Träkonstruktionerna överallt är rätt magiska,, de tjänar till att stabilisera hela innertaket men även att visa gruvarbetarna vart förändringar sker. Brister el bågnar träet vet man att gruvan rör på sig!  Det ni ser på bild är grova trästammar,, svårt att visa hur stora. 2 gånger dagligen går gruvarbetare runt i de 2,4 mil långa korridorerna för att kolla status på träverket.


Lte mysiga ljusshover fick man se lite här och var,denna vid en underjordisk sjö av mättat saltvatten ,vatten som inte längre skadar grottan då det är så salt att struktur och flytande  inte längre påverkar varandra.
Efter rundvandringen kunde man kolla i presentshopar,museum mm och vi valde (skräll) att kolla in deras öl,, Vår lilla elaka dvärgpolack hade vägrat säga en tid och sade bara "kom när ni är färdiga"  så det gjorde vi. Kanske 20 minuter i fiket efter rundans slut sen tog vi oss till den GUIDADE turen till hissarna upp. 

Det är en bra bit från  slutet av turen till hissarna och den går ni inte själv om man får tipsa,man kan så jävla lätt hitta vilse där nere . Väl där finns det 2 hissar som tar 9 pers st,,och då är det inte som att de har en sjusst säkerhetsmarginal,,de PRESSAR in 9 pers!! hahah du kan seriöst inte ta upp dina armar för att göra något alls där inne,en ganska otippad upplevelse  och INTE  något jag rekkommenderar för dem med klaustrofobi. Fråga er guide om ni kan få ta en alternativ väg upp el specialtransport if,det måste gå.
Väl uppe  väntade den polska terriern på oss,sjukt arg! Vi var sena till en tid vi inte fått. Han körde som en kuk och släppte av oss   en bra bit från hotellet i ren protest.  En mycket bitter man .
Det var dax för lunch och gick till Marmolada runt hörnet på torget där Pittbriff ätit tidigare och varit mye nöjd:)

Jättefint inne  och väldigt trevlig och tillmötesgående personal som inte alls  ställde till med problem när man bad om ngt speciellt.
Dumplings ,,såklart,, en ny favoritmat för min del ,något jag idiotiskt nog undvikt då jag trott att de är som Gorbys,,det finns ingen likhet alls,dessa är mer som ,,små polska drömmar med kärlek i och happy ending!
Revben till huvudrätt och DAMMN vad bra de var!!! Gräddstuvad kål till dem och en fine barbecuesås  som bara  satte pricken över iet!
Efter det skulle vi ta oss en powernap på rummen men råkade titta inomm en spritbutik innan dess och innan vi visste ordet av  satt vi inne hos lord och Lady Nilsson och festade som fan!


Ja nästan alla som fan,,detta ÄR Kaptens som. fan,,det är mycket tillbakahållen glädje och spam!


 Det gick så på tosingavis att vi fick återbesöka vinbutiken för två flaskor prosecco till. Damen i affären vägrade acceptera att den var ett år för gammal dock,, vi fick ge oss och dricka mulled wine the wrong way. 

Hahahah det gick  på tvären i rum 708 och efter en stund tyckte jag att det var ax för mat igen. Ingen var eg skithungriga men det VAR rätt beslut att äta annars hade det inte slutat väl;)  Vi återvände till Kogel Imogel och jag fick ännu en grym rödbetssoffa med dumplings  ,däremot en skitkass servitris och ett kass mulled wine som de fick ta tillbaka igen. Mulled vodka var mer dagens smak.  Vi ramlade hem vid 11.00 och när kapten och maritza var redo att drinka vidare tyckte jag att det var dax att sova. Vid detta laget hade jag hamnat i matcoma och  struntade ganska så mye i vad de andra gjorde,jag hade en dejt med sängen. Kapten vek ner sig och morgonen efter tackade både han och Maritza för det,det var något skakigt vid frukost;)

Sista morgonen och vi körde  på som om ingen morgondag fanns,,vi hade en hel dag in transit framför oss och vad kan lätta på detta bättre än ett par mimosas och en eggs benedict:)?


Efter att vi packat väskorna och tagit den något förvirrande hissen ner för siste gången satte vi oss åter i den lilla frukostbaren som kan och tog en sista drink. Servitriserna var uppriktigt ledsna över att bli av med oss,vi var deras bästa kunder på hela vecka,,kan tro det.


Vi  lugnade ner dem med att konstatera att detta kommer att vara stället vi bor på när vi kommer tillbaka,inte mycket går upp emot denna lilla caféhörnan,deras enkla men smakrika frukost och deras totala obryddhet  när man beställer en Long island kl 7.00 på morgonen;)
Taxi till flygplatsen och sen täda taxfeen för presenter till folk därhemma och när alla simultant behöver gå på toa,,ja då avlastar man på den som är mest dvärgvuxen,det är sedan gammalt.


Det var en annan stämning på planet hem  även om den var kärleksfull. Vi blev ombokade via Gardemoen i Norge,en grym omväg från Polen men vi hade inget val. Tack gode gud missade vi den stora katastrofen två dagar senare när INGA flyg tog sig varken ut eller in i Norge pgr av ett datafel.

Det var en smidig transfer dock och vi tog säkert 20 steg från gaten till nästa  och knappt en timme senare var vi iväg igen med Kastrup som slutdestination.
 Sammanfattningen av resan bli att minn uppfattning om Polen har alltid varit fel,,jag älskar det. Jag älskar det polska folket och deras goa attityd och jag älskade verkligen Krakow i all dess skönhet,en stad som har en hel del gemensamt med Prag. Hit kommer vi igen,det är ingen tvekan ,kanske bara när det är lite varmare!  Stort grattis underbara Rickard och stoooor eloge till älskade Maritza för att du ständigt styr upp dessa galna resorna,livet har liksom blivit ett snäpp bättre tack vare dig !!


Inga kommentarer: