Sidvyer, senaste månaden

tisdag 11 oktober 2022

Mästarutbildningen på Folkhögskolan i leksand,såhär går det till!

Efter Gesällbrevet som jag mottog för ett slag sedan bestämde jag mig för att ta Mästar examen med,, Varför inte ?  Att få gesällbrevet var skrämmande enkelt,du fyller i lite papper,visar din instagram med vad du kan och sen betalar du en summa pengar sen få du det utdelat. För mig blev det på Näringslivsgalan i Ystad . Sagt och gjort ,jag kollade upp vad jag var tvungen att göra och det var bara att ansöka om att få gå utbildningen i Leksand! Datum skickades och jag bokade,sen var det bara att vänta tills den 8:e oktober infann sig!
 Det finns en samåkningslista man kunde sätta upp sig på  om man ville dela bil och bensinpengar med någon och planen var att köra men efter snälltåget tyckte jag att tåg skulle vara piffigt så jag bokade. Grisigt dyrt  men man hade händerna fria att läsa  de timmarna (åkte 8.05 och landade 16.50) 
Jag bokade 2:a klass upp och 1:a klass ner så att bistro och så skulle vara tillgängligt. Det var tillgängligt till 11.30 sen fick jag ett tåg i fem timmar som hade kiosk,,,Jag åt inget då jag missade att frukost ingick i min biljett och betalade för kaffet trots att det var gratis för mig. Bra där stina. Bistron med det lockande bubblet blev det inte heller ngt med,,jag hade som tur var en påse nötter i väskan sen fick jag leva på Wasa Lunch,,,ingen glammig resa. 
När vi hade knappt tre timmar kvar märkte ag att tjejerna jag suttit brevid diskuterade  en samåkningslista och jag kunde inte hålla mig så jag började prata. Efter 2-3 minuter sa Evelina " nu är det bara bubblet som saknas;)" ,,jaha,,där åkte proseccon och reseglaset fram;)
 Vi hade massa roligt och de sista tre timmarna FLÖG iväg. Väl på stationen hade vi bestämt att vi skulle äta på GC gastropub och där stod ännu en liten go tjej på stationen som hängde på! 
 Det visar sig att  G´C var en galet bra liten restaurang och både maten och drinkarna var enormt bra! Halvmätt i  magen gick vi sen till skolan som bara var en kvart bort vid detta laget. 
 Strax innan vi hittade GC´s hittade jag systemet och jag köpte tre flaskor prosecco till,,jag insåg att det KAN bli en bra helg  och att jag iaf inte kommer att vara ensam på rummet ikväll. Ack så rätt jag hade ;) 






 Väl på skolan får man sitt studie material och nyckeln till sitt boende och jag fick stuga 29 ,de andra töserna en annan stuga. När jag kommer till stugan sitter där redan en samling gioa människor och har fått samma tanke som vi,,jag joinade och ringde in töserna från tåget! de hittade en Fabian bagare och sen blev det liksom en rätt intressant kväll! 


Att stefan målare tänkt till och tagit med ett  helrör whiskey gjorde att jag med mina tre flaskor bubbel inte längre kändes överdriven och tänka sig,,i slutet av kvällen var flaskan TOM!!! Vi hade inte ens börjat kursen;) 
 Kl 8.00 var det frukost dagen efter och 9.00 började vi kursen som skulle hålla på straight till 18.00 . Jag var INTE pigg. Det fanns mackor och kaffe i matsalen på kvällen och planen var att jag skulle ta en då elite oxfile på ett bröd inte mättade länge, men så kom stuga 29 i vägen och det blev ingen mat på ytterligare massa timmar, så jag bokstavligen vibrerade av hunger på morgonen! 

 Föreläsnings salen var Wallénska hallen och den var mycket fin,högt i tak och god luft om än väldigt kall pgr av ventilationen. Där satt vi sen och blev matade med Ledarskap och sen lite om vad Mästarutbildningen var. Det och företagsekonomi var i princip vad hela helgen handlade om,inte hantverk. 


 Jag valde att fota den minst inspirerade maträtten vi fick,men trotts sitt lite bleka utseende var den grymt god och med alla tillbehören till en utsökt lunch. Fria mängder kaffe och vatten till det,sen var man människa! Frukostbullarna var nybakta och pålägget enkelt men fullt tillräckligt så här går du inte hungrig ifrån! 

 Kursen höll på till 18.00 och seb ar det middag kl 19.00 med alkohol till 29:ans stora förtjusning. Vi hade min brutna flaska bubbel att dela på så det var väl för väl att middafen erbjöd ett toppen lagom sortiment av rött ,bubbel cider och öl!  Maten på kvällen var FANTASTISK och jag hade kunnat svänga 7 ggr om 


 Så satt vi kvar och traggade tills kökspersonalen hemskt gärna ville att vi skulle gå och de flesta var nog ganska redo för sängen vid 23 tiden. Frukosten dagen efter var 8-8.30 så det var ännu tightare med tid  och dax att vara alert!

De fyra timmarna med företagsekonomi och allt vad det innebar flög förbi då dagens talare var både engagerad och rolig  och sen var det dax för lunch och sen hem. Fika och godis,kaffe och vatten fanns hela dagen att tillgå för de som behövde hålla blodsockret uppe! 

 För de som ska ta tåget hem,vilket var en stor del,finns det sjuts ner till stationen  och resan hem lovade att gå snabbare än upp för detta var de sista flämtande timmarna man fick med de nya vännerna mn fått. En knäpp känsla då vi bara pratats vid i några timmar men tycke uppstod löjligt f ort och det var en ren sorg att behöva lämna dem !!


 Har aldrig riktigt fattat när andra pratat om kursare mm men nu,,nu fattar jag. Förvåningen över att ha hittat ett gäng så fina människor på en plats sitter fortfarande i. Jag vet faktiskt inte vad jag väntade mig,men som den ängsliga människa man är så tänkte jag att det skulle vara som i skolan och mobbing och utfrysning genast skulle inträda. Det var den totala motsatsen och många många kom fram och pratade med mig om yrket,mitt som sitt och det var helt enkelt guld hela vägen igenom! 
 Nu följer en 10 veckors kurs där man får en uppgift varje fredag med 2 veckor på sig att lösa den,allt via google classroom som är så tramsigt enkelt att det är skrattretande (classroom, inte uppgifterna ) 
Jag kommer att skriva mer om detta när det är färdigt men en stor stor uppmaning är att ansöka om sitt gesällbrev om du har kriterierna för det och sen mästare,,,hjälp oss att bygga branchen! Anne Palm som är eldsjälen i projektet är ytterst hjälpsam och tillgänglig och all info finns på 


och om du är tatuerare ser du lite info om det  här:
 Go nuts !!




 

Inga kommentarer: