Sidvyer, senaste månaden

lördag 24 juni 2023

Romprovning nr 1

 


En dag för längesedan hittade jag ett större parti romglas från Orrefors på mina glassamlar upptåg. Inget ovanligt att hitta dem men nu hade jag 14 st på ett bräde. Då funkar min hjärna som så att jag måste göra något med dem (faktum är att de flesta festerna och upptågen jag  hittar på kommer av att jag hittat nåt bra på loppis och bygger ett event runt det)
Jag ansåg också att ska man samla på glas bör an rimligtvis också ha något att hälla i dem,så jag fick börja samla på Rom,det minst ondskefulla av all destillerad sprit. I början köpte jag bara flaskor som var fina och satte i skåpet. Efter ett par fester kom jag fram till att jag nog ville hålla en romprovning, för vad gott gör flaskor i ett skåp om man inte smakar av innehållet? Sagt och gjort,vi började så smått fråga runt efter en kännare av rom som kunde komma och hålla provning här hemma. Det visar sig vara smått omöjligt om du inte bor i hufvudstaden och frustrerad började jag så smått googla "romprovning hemma" ,,,, ni kan ha hört ,långt om länge,dunsen när ja trillade ner i detta kaninhålet!!
Jag dricker inte rom och ingen annan starksprit för den delen heller  ,jag tycker helt enkelt det är vidrigt ,men jag skulle VILJA gilla det,,,det ser ju så piffigt ut med ett glas rom vid den öppna brasan vi inte har en vinterkväll eller för all del efter maten till kaffet. 
Allt jag föreställt mig om rom är fel fel fel.
Efter att jag läst på Systembolagets ypperliga  amatör introduktion till romprovning trillade jag som sagt ner i ett kaninhål utan dess like där jag var tvungen att backa 5-6 steg bak i utbildningen för att först greppa jäst,destillation,slavhandel,sockrets historia, fatlagring ,ekträ mm till att sen sakta bygga upp en kunskap om rom generellt och sen hoppa ner i fyra olika mer specifika rom sorter för att kunna presentera dem,och sen utöver det lära mig hur man bäst provar rom och hur det går till att smaka av såhär starka spritsorter. Sen ska det hittas korrekta tillbehör till dessa sorterna med. Sen ska jag försöka vara sammanhängande,,,
Det gjorde inte saken lättare att jag beställde två tjocka böcker om rom som danskarna från romhatten.dk skrivit, ytterst informativa och bra  böcker där jag trillade än längre ner OCH fick fler tips på romsorter jag ville handla till tillfället. 






Vi bokade först en provning med bara vänner men den sket sig av olika anledningar och då fick Christoffer och Boel ringa in sin squad  som gärna kom och provade lite! 
 Kaptens tolkning på romprovningen var ganska enkel och direkt,,,sen hostade någon om att det bara saknades en papegoja  och har man inte just en papegoja tar man det näst bästa!! 





Jag kan med gott samvete erkänna att jag var svårt nervös inför detta,,Ett kuvert på provningen kostade 350 kr men då får man prova 4 rom varav de tre är i en behörligt hög prisklass, tillbehören knäckig bananpaj med grädde ,brownies ,brietårta och lufttorkad skinka till och efter det Christoffers fantastiska hemmagjorda viltkorvar med en sallad och lite piff till, fördrink i form av bubbel och lite så,,,men jag ville så så att det skulle kännas värt priset och var ängslig att jag skulle svamla bort hela kvällen.

De fyra kandidaterna för provningen var Mezan XO,en jamaicanare med mycket funk från en relativt stor batch på 5000 flaskor till det mycket facila priset 400 kr. Efter den en spanjor i form av Ron Cristobal moscatel,denna för det ganska överkomliga priset runt 700 kr en betydligt mindre batch på runt 1600 flaskor . På tredje plats en Fransös  från Marie Galante ön Rhum Bielle ,här hoppar vi upp till 1050 kr för en halvliter rom och det var en ytterst begränsad batch på runt 250-300 flaskor och den rungande avslutningen Killdevil Demerara rom,overproof 54,5%  singel cask 17 årig perfektion på runt 2400kr för en flaska där bara ca 220 existerar. 
Alla var väl rörande överens om att Jamaicanaren svar svår att ta emot. Dundret är svårt att ta in som amatör och en osockrad ofiltrerad rom från jamaica är inte vad man bör testa att köpa först,då kommer man att tro att all rom är vidrig. Som förstahandsval här var det dock geni för vi hoppar sen direkt till Spanjoren och den är aldrig svår att ta till sig. De är generösa med sockertillsats och karamellfärg och efterlagringen i moscatelfat gör att den är lätt att dofta in med. Folk satte denna som favorit ganska omgående. Fransyskan är som en lätt smekning jämfört med jamaicanaren,en helt annan sorts sprit som är elegant lätt och enkel at gilla om än inte så romig som spanjoren. Sen kom ju till sist ,till min egen stora  förvåning,dräparen Killdevil, engelsmannen. Att jag inte gillar starksprit är ju för att set smakar skit med akoholen och när man då ger sig på en overproof rom på 54,5% då måste den ju vara skitäcklig,,,så var det inte. Denna var utan tvekan min stora favorit (även om jag tycker att de flesta är vidriga fortfarande,,,nivåer av helvetet u know) Eftersom tungan inte kan känna in alkoholsmak går den till samma receptorer som chili och stark mat och därför är det viktigt att man smakar rom på rätt sätt. Snabb sip först,skvalpa runt det i munnen för att bedöva alla smaklökar och sen efter det är din mun redo att ta emot den större längre sippen. Då kommer tungan att kunna känna igen de finare smakerna som rom ska ha som tobak,kakao,rostad banan,karamell vanilj och kaffe.  Därför kan du inte heller ha kaffe som doftneutraliserare till en romprovning och du ska inte ha en massa starka parfymer på dig heller,då missar du aromerna;) 
Ja,,,nu sprang jag iväg här,,,kaninhålet är alltid närvarande.
Vi var allt som allt 10 sittande och det var ett lyckligt gäng som väntade på provningen.

Älskade Boel hjälpte mig att hälla i de 4 sorterna och så var vi körandes.

Jag kan ju säga att den knäckiga bananpajen var kvällens höjdare för min del, den och killdevil. Kanske finns det hopp om att jag kan lära mig kärleken för rom!
 Efter provningen var det dax för en liten frågesport  där man kunde vinna romglas och en ypperlig karaff att ha sin rom i om man fick smak för detta och den kammade Boel lätt hem! Hennes smaklökar kan vara de mest autistiskt vackra jag någonsin kommer att möta! 

Efter det blev det som vanligt fri hopp och lek tills folk trötta och något spritade vände hem,,allt som allt en mycket lyckad och härlig kväll som jag innerligt hoppas att  folk tyckte var givande! 
 Som en fotnot till rommen och efterfesten, var inte rädda för att tillsätta lite socker till er rom,,dvs cola! Det är inte fel! Tycker ni att smaken av alkoholen är för intensiv kan man med fördel lätt balansera ut den med socker ,då lyfts många av romens aromer lätt upp.  Det är oavsett bättre att dricka upp rommen om än utspädd med cola;) 





 Jag säger tack till alla deltagare och på gensyn, för till hösten kommer det en ny provning med fyra nya sorter!!







Inga kommentarer: