Sidvyer, senaste månaden

måndag 14 november 2022

Times are changing,,

I helgen var jag iväg på  Hygienkurs, den andra i raden  jag går på ,för att nöta in och bli uppdaterad på vilka nya lagar och regler det tillkommit OCH såklart för att träffa kollegor.  Första gången övervägde jag starkt att skita i att tatuera och bli morotsbonde eller liknande men en vecka senare gick det över och jag började sätta nya rutiner på plats. Detta året var inte lika brutalt MEN det var precis lika dystra utsikter som innan och värre. Why tänker ni då? Ni har ett val att sluta läsa här och fortsätta vara lyckligt ovetande. Efter bilden kommer why.
 


En tatuering är ju som bekant ett stort öppet sår och i en viss tid är det helt oskyddat från microber att ta sig in och skapa ett bo där. Därför är eftervård så otroligt viktigt att följa och förstå VARFÖR den ska följas.  På bilden under ser vi en galen Stafylokock infektion där ägaren till tatueringen inte mår särskilt bra. 
Efter inläggning på sjukhus och intravenös antibiotika klarade hon sig MEN,,,och här kommer det ni behöver läsa:
Det finns i nuläget bara 2 olika antibiotika som är verksamma mot sådana aggressiva infektioner och OM de två inte biter på det du fått in i såret (finns en uppsjö av busar du kan få ) OM du har fått in så kallade Meticiliin resistenta Staphylococcus Aureus , MRSA då finns det inget sjukvården kan göra för dig merän att se på när du ganska snabbt dör.
Bästa fall amputation,sämsta fall död.

Då tänker du såhär:
"jag har inget att oroa mig för ,jag tar aldrig antibiotika eller tabletter så det kommer inte att hända mig."
Fel,,det är BAKTERIEN som ändrat sig, den skiter ett stort stycke i om du tagit antibiotika igår eller aldrig,det FINNS inget som biter på den! Ditt eget immunförsvar gör  ,om du har tur men inget sjukvården kan ge dig kommer att fixa detta. 

 De seriösa tatuerarna i Sverige har en väldigt hög grad av kunskap inom hygien men även där kan det hända då MRSA lever på vår hud konstant och hoppar lätt från yta till yta så det kvittar hur bra jag skrubbar min studio, så fort man kommer utanför en kontrollerad miljö finns alltså risken för dig.

Det var länge prat om att våra nålar skulle vara "skitiga" vilket såklart inte får hända,men tatueringsnålar idag håller så hög kvalitet att det är det minsta problemet i historien. 
Det är kranvattnet,handhygienen,städrutinerna och eftervården man ska kolla på. 
MRSA lever flera veckor i damm,så även på handdukar  och golv. Utan att städa,använda engångs saker och övervaka övervaka övervaka KAN detta lätt hända här hemma i sverige med.

Utomlands då? ja du,,det vill jag inte ens tänka på. 
Den perfekta temperaturen för bakterier att gro i är 37 grader. Ju varmare land desdå högre bakteriegrad. Rena nålar är ju bra,men hur väl rengörs britsen du sitter på?  Vilken eftervård får du råd om? Tvättar tatueraren händerna?
Faktum är att så många turister som tatuerar sig i varma länder där det är lite billigare att tatuera sig har gjort att många tatuerare inte tar sig an covers eller fixjobb bara på grund av den stora chansen att de just bär på MRSA ,att de inte ens vill ha dem i studion.
 Det har blivit ett så stort problem att konstanta lagförslag om att förbjuda tatueringar och piercingar läggs fram,och det ser indeed dystert ut för oss inom 10 år.

 Vad kan vi göra åt detta?
Jag på mitt håll fortsätter att skrubba allt,sprita,tvätta,döda,läsa på MEN också kräva en del av er kunder i framtiden.
Här kommer de modesta kraven jag kommer att ställa. ;)
Kom mätt och nyduschad. Inga arbetskläder utan rena kläder för dagen. Tvättat hår (mrsa lever jättelänge i hår) och tvätta händerna innan vi startar. INGA öppna sår i området vi ska behandla.

Ni kommer att få fylla i en liten hälsodeklaration innan vi startar  med några specifika frågor om er allmänna hälsa och sen har jag även modererat mina eftervårds rekommendationer lite som jag ber er läsa efter att ni kommit hem.
Inte helt hemskt va?

Nu har jag skrämt upp er nog. Tänk på att det INTE är obligatoriskt att tatuerare ens går en hygienkurs men har de gjort det ska de kunna visa certifikat på det.
Var vaksamma,,skitigt golv,tygstol,inte inplastade lampor och verktyg,,,då hade jag dragit mig ur.

Tatueringar är bara coola om man faktiskt överlever dem.



Inga kommentarer: