Sidvyer, senaste månaden

torsdag 2 november 2017

Gdansk med möllegänget!

Lite lagom till Lisa hade blivit av med sin lunginformation och jag stirrat upp mig inför bokningsdagen  bestämde Maritha att vi skulle åka till Gdansk! Vilken ypperlig idé tyckte vi alla och hoppade på den tramsigt billiga flighten  till Polen! Lite knäppt att man aldrig varit i Polen trots att det faktiskt är ett grannland,billigt och fullt med historia. Off we went,stupid early på morgonen!

Efter att vi fått vår lilla lägenhet på Neptun aparthotel vandrade vi ut i staden för att reka lite vad och var allt fanns. Jag blev förbluffad hur  fantastiskt fint det var där,jag förväntade mig att nästan allt var bombat och att de gjort en berlin och byggt upp pressad skit igen,men IKKE!

Vart man än vänder sig finns det brutalt vackra vyer och våldsamt dålig plattsättning;) det våldsregnade med jämna mellanrum(när vi lyckades sitta inne tack gode gud)  och man. får liksom kryssa mellan de enorma pölarna som blir trots brunnar lite överallt,de har inte greppat konceptet med fall MOT brunnen,, inget oväntat där.Vi blev inte avskräckta av vatten och  sprucken gatubeläggning,vi kämpade vidare med hjälteposer i vår jakt på ett frukostställe,,och drinkställe;) vi var där så tidigt att folk knapp krälat ur. sina sängar,än mindre startat kaffebryggaren.
Vi hittade en liten restaurang som hette Sapore  där de serverade frukost och Cosmopolitans;)  Lite spännande setup på deras meny,-måndag till fredag bjuder de på kaffet för e zloty  om man beställer frukost och lördag till söndag tvärtom,,Kaffet är alltså lika dyrt som maten i Polen,lite som en skatt;) 
Maten var god men servicen långsam och glömsk,något hon faktiskt erkände själv;) 
Efter det gav vii oss ut i jakt på ett köpcentra  för yttertemperaturen var sådär och regnet kom i stötar. Maritza som varit här innan drog iväg som en blodhund med vittring åt det första lite mindre  centrat där man kunde handla litt klär!
Den enda som shoppade var typ jag av alla människor,mn jag hittade för en gångs skulle ett par trevliga basic tröjor och var ganska nöjd med detta! Efter det hittade vi en amerikansk bar som heter Billys som finns överallt  i Gdansk,och där satte vi oss för snacks och dranks,,detta kan ni skippa,det var inget minnesvärt överhuvudtaget även om jag i min pina colade fick en månads värde av c-vitamin och frukt! Mer smoothie än drink,men jag klagar IKKE!

Efter det. var vi lite kulturella och gick in i en kyrka och tittade.  Älskar det faktum att man kan gå in och kolla i de vackra byggnaderna och bara mysa rundor trots att flera människor ändå sitter och. ber där inne,något som inte längre händer i Sverige känns det som.


Efter det drog vi hm till rummet för att dumpa lite väskor,byta lite kläder och softa lite,,med vin. Vi samlade oss lite,bäddadde Veras säng,stoppade ner Maritza i en säck och filmade lite tramsigheter som bäst hålls  inom denna kretsen,mest för att det troligen bara är vi som grinar åt det;)  Efter det valde vi en argentinsk restaurang som heter La Pampa för vi var sugna på kött!
 Jag förvånas över att ALLA etablissemang envisas med kallt hårt LED ljus,,restaurangen hade potentialen att vara sjukt mysig,,om det inte varit för det kalla ljuset som får en att se död ut  ur alla vinklar!


 Köttet blev vi INTE besvikna på,det var väldigt bra och mört,perfekt stekgrad efter vad vi beställt och lagom sjussta tillbehör,jag saknade dock chimichurri,ett måste på argentinsk  KYD!
Kyparen tyckte dessutom att han var the shit och man tröttnade lite efter ett tag på hans självgodhet( ja jo han såg bra ut,men att skryta om det,ta selfies på sig själv med vår mobil när man ber honom ta ett gruppfoto mm,det KAN bli för mycket)  ignorerar ni honom  så  var resten en solid 3,5 på  femskalan.

Frukosten på hotellet fick man köpa till och om man beställde dagen innan kostadde den 27 zloty(gånga det med 2,7 så har ni svenska priset) annars 34 zloty om man köper den på morgonen. Vet inte om jag  vill säga att den var värd det,hade nog rekommenderat att gå ut och få en riktigt guttig  frukost på något ställe,men det duger och man får ta kaffe i mängder;)
Vi hade fått tips om att Sopot som igger ca 15 minuter med taxi brevid Gdansk  var ett  grejt ställe att flanera runt på ,så vi tog en taxi dit och bara mös rundor. Det var skitväder så vi satt i ärlighetens namn mest på fik,men vad ska man annars göra på en tjejresa om inte sitta och dryfta massa saker över varmt vin i höstrusket;)
Sopot ska nog ses på sommaren,men det faktum att det var Hitlers favoritstad i Polen och att han förbjöd den att bombas gör den till ett lite unikt landmärke i Polen. Fruktat vackra byggnader och den längsta piren jag någonsin sett:)
 Normalfoto,,när man säger åt ladiesen att samla sig,,
SEN säger man  OMELETT KATTEN!!!

Som sagt,varmt vin. När servitrisen sade det tänkte jag "fy fan" men testade det ändå,,och fy fan vad gott det var! Vit glögg typ fast inte så äckelstark som vi gör den i Sverige utan bara söt och god,,ännu mer c-vitamin in i bloder och  babbel babbel om allt mellan himmel och jord!
De är väldigt duktiga på att anamma Halloween  och vi njöt i fulla drag av det,det är bara för vackert!
Inte alla pumpor är lika,,klassiska??
Vi drog ut för att hitta shoping,men det kan man glömma i Sopot vad vi såg,det var mest små smäckbutiker,men man kan inte vänta sig något annat i en så turistisk liten stad. Vi traskade rundor i regnet tills det var dax för lunch och vi hade redan satt siktet på Avokado,enligt tripadvisor och min kära kund Andreas  den bästa sushirestaurangen i Gdanskområdet. De hade inte fel;) 

Nu har jag testat eda mame bönor på tre ställen men INGA går upp mot Kagamis i Malmö,,de är så. man kan döda för dem!!

Man kan säga att jag gick all in. När det är så pass billigt som det ändå är i Polen så kan man unna sig fyra olika sushirullar OCH sjögrässallad,,herrejävlar vad gott det var! Klarade inte alla dess men jag gjorde mitt bästa,,tre små bitar kvar och en renslickad sjögrässkål!!

Maten var magisk och jag rekommenderar alla att åka hit om ni är i Gdansk,det kommer att vara värt det!
Efter det hade vi fått rekommenderat ett drinkställe som heter Fidel  och det besökte vi såklart det med. Det slutade lite med att vi satt där mest hela kvällen tills stolarna blev för höga för oss och  vi poledansa oss till en taxi hem till hotellet;)
Pornstar daquiri var  en storsöljare runt vårt bord kan jag lova!
Var inte rädd för att fråga er bartender om en specialgjord drink om ni inget hittar på menyn,de är VÄLDIGT välutbildade och måna om att göra en till lags så bara fråga på!


Man kunde såklart beställa snacks till och de hade frierad matbanan med en vitlöksolja,,grymt gott!
Vera myntade lite nya modernare ordspråk än en gång!
När vi kommit tillbaka till Gdansk tog vi en Pizza på det lokala turisthaket mest för att få i oss något. mer än bananchips sen var det godnatt för alla;)  Kan inte rekommendera det stället,så pass att jag inte ens lade på minnet vad det hette;) Vi statte oss vid trappantill toaletten på nedanvåningen och det hjälpte INTE till med den kulinariska upplevelsen då någon gick ner och sket ut det de nyss ätit ed en grav odör som  resultat.

Här har ni vår utsikt från vårt ypperliga hotellrum! Fantastiska hustak och små statyer överallt! 
Dag tre drog vi till ett större shoppingcenter eftersom det stormade och regnade rejält,så det fanns ingen poäng i att plåga oss genom att vandra runt utomhus.  Det ligger en bit bort och man tar lättast taxi dit,sen har man och göra en hel dag för fy fasen vad stort det var!  Vi landade vid lunch på et enda stället i hela centrat som hade vin och tog en pasta. Förvånansvärt skitgod var den faktiskt! Gusto heter stället. Inte det mest inbjudande men maten var fine och faktiskt vinet med!

Efter shoping åkte vi hem igen och mös på hotellet,sen letade i upp vad som skulle vara Gdansks bästa drinkbar och blev rätt nöjda när vi upptäckte att den låg ett stenkast från hotellet;) Ut i storm och regn för att leta upp Pixel,en väl gömd bar på andra sidan floden ! de öppnade kl 17 och det passade oss utmärkt. Flyget hem gick kl 6.00 dagen efter så vi var tvungna att ta en tidig runda för att ens orka upp. Ställer är sparsmakat to say the least men drinkarna,,bartendern kom fram till oss och undrade vad vi föredrog i glaset,sen tillverkade han  varsin  drink efter det  och INGEN av oss blev missnöjda,snarare tvärt om;)

På vägen till kvällens restaurang såg vi GdanskEye i sin fulla glorie,inget någon av oss var sugna på att testa i stormen då vagnarna flög rundor som pungen på en galloperande man!!

12 drinkar senare och bara 1000kr  minus på vårt gemensamma konto  vinglade vi vidare till  restaurangen  som fått full pott på Tripadvisor,och det var lite lustigt att vi passerat en inkasterska varenda dag som stod utanför ett ställe som ser jävligt shady och skabbigt ut  på utsidan,,det var stället med full pott! Inuti öppnar det upp sig riktigt vackert och mysigt  ,så man ska inte döma hunden efter håren i Gdansk! 
Awesome jäkla  råbiff!
Marithas risotto med getost och inkokta päron var himmelsk!

Vår risotto var lite för stark och när vi sade det till servitrisen såg hon konfunderad ut,den skulle inte vara stark så,men sen hörde vi inget mer från henne om det och inget avdrag på notan,,fast så åt vi ju upp hela skiten ändå för smakerna satt trots den enorma chilin! 

Efter det drog i oss vidare,,Chatis  och Vera  till hoteller och Lisa jag och Maritha testade en sista gång att få plats på Flisak,ännu en av pärlorna man skulle besöka och minsann,helt tomt en söndag! Vi tog ett par sängfösare  och. var ytterst nöjda med att avsluta Gdansk på detta viset! Pixel vinner kampen om drinkarna men Flisak om trevnaden där man sitter. Deras ´drinkar är vääääldigt gjorda för erfarna gommar md mycket bitterhet i smakerna,ren jenever och  spritsorter man inte gärna dricker om man inte är väldigt van vid åldrade spritsmaker,men trevligt oavsett!
Vi gick till sängs  ca 22.30 och jag sov ca till 00.00,,då vaknade jag med en jävulsk hjärtklappning och  oförklarlig noja (kan bli så när jag dricker grädd drinkar,,,udda ,men så är det) sen fick jag inte sovit mycket mer den natten! Vi skulle upp kvart i 4 så det var bara att hoppa upp och sminka sig,flaxa ner i taxin och sätta sig på flyget,landa i Malmö,käraste Kapten hämtade oss och sen rätt ner till studion för att svara på mail. Hade ju haft bokningsdag  den 29:de oktober (sondagen) och skulle sedemera svara på alla mailen. Det gick strålande minus feber och frossa ,men jag fick svarat på alla mailen och ändå  hade jag massa kvar av dagen. Jag packade tradera paket,skeppade iväg dem och åkte hem för att packa upp och städa huset,hälsa på kisarna och sen svara på alla mailen som sen kom tillbaka. När klockan var 22 på kvällen och jag inte ett dugg trött började jag undra vad fans om hänt! I vanliga fall ska jag vara krockad efter allt detta men jag var inte det minsta trött,bara glad!?
Det visade sig dagen efter då jag körde till jobbet och  fick ett jävulskt näsblod över hela mig,bilen mobilen och lite till. Fick fylla min skinnhandske(som nu har fått gå till de sälla jaktmarkerna)  eftersom jag satt i trafik och hade NOLL papper någonstans!! Fortsatte så i studion en halvtimme tills jag fick stopp på det och insåg att det nog var dax att sakta ner nu.
Det kommer jag att göra så fort helgens baluns är över,en maskerad för ett gäng möllen;) sen ska jag inte anordna mer,,,inte alls,,lovar,,,not.Inga kommentarer: