Sidvyer, senaste månaden

lördag 5 maj 2018

Budapest 2018 med damerna!

Okristligt tidigt  träffades damerna för at flyga till Budapest,Ungern,ett ställe som änsålänge förblivit obesudlat av oss. Detta ändrade vi på ganska omgående! Kapten var vänlig nog att trä på sig Trucken och köra kl 4.00 på morgonen.
 Flighten gick i ett nafs efter att vi fikat ner oss i loungen på Kastrup och sov ganska så mycket genom hela den korta 1,5 timmen ner till Budapest.  Det var obscent varmt där nere och trots att klockan var löjlig när vi gick upp blev alla pigga som fan av  25 grader kl 9.00 på morgonen!
 Ja alla utom Vera då,,

 Det var verkligen helt magiskt att få komma från 10 grader varmt till 26-27 grader och full sommar och vi installerade oss skitsnabbt på vårt Cosmo City Hotell som låg ganska så mycket mitt i smeten av staden.
 Vårt första stopp för att få lite mat i oss var ett helt värdelöst ställe som skröt med   att de var Veuve Clicqot  Champagnebar och att de hade grym lunch,,det var det mest ogrymma vi fått på länge.

 Min grekiska Sallad var  ja,,hackade tråkigheter som legat ute i luften ett tag och torkat. Ingen dressing,,ingenting. Det frågades inte ens om det smakade bra,de visste väl redan  att så inte var fallet. Vi förtröstade inte utan betalade för oss och drog mot nästa ställe i väntan på att affärerna skulle öppna.
 Eftersom jag lämnade allt utom fetaosten på tallriken  var jag fortfarande hungrig och det började dra mot sen lunchtid när vi hittade Café New York ,ett ställe jag skrev upp som ett MÅSTE  på denna resan och jag är så så glad att vi ställde oss i kö för att äta och dricka där!
 Inuti öppnar sig Marie Antoinettes småbyxor upp sig typ,überstylat i Empire stil med guld och  piff i överflöd och service som på den gamla goda tiden där alla bär kostym och vitt.
 Änglar med Calippoflöjtar,,kände att de kladdat dit dem som en eftertanke??  "Ska hon inte ha en BH på sig?" "Nej,men jag känner bestämt att en Calippo eller 2 saknas" och sen blev det så! Det och en fet baby som pillar med ogräset. Vart fick dem allt från förr?
 En bellini och en pastarätt satt som smäcken vi hoppats på  på förra stället och om ni går hit kan jag rekommendera att boka bord för kön är lång och trög och det andra  jag rekommenderar är att definitivt testa en efterrätt,det är lite deras grej:)
 Personalen är förvånansvärt  tålmodig då folk vandrar fram och tillbaka för att fotografera hela stället och de dansar obesvärat runt folk och tycker inte att det är  vidare jobbigt alls. Otippat och jävligt trevligt!


 Som sagt,,deras kakor och efterrätter är inte att skojja med! Ungern är tydligen lika bra på glass som Italien så bara kör hårt,ni kommer inte att ångra det!
 På väg där ifrån hittade vi något så retro som en TELEFONKIOSK!! I denna fanns där faktiskt tillockmed en telefon som fungerade (kanske,den var inkopplad iaf) !! Detta kunde vi inte motstå utan tryckte in oss så många vi kunde och började byta om till våra superhjälte kläder.
 Efer det vandrade vi några minuter till tills vi insåg att det inte riktigt funkar i 28 grader som det började tangera och jag tripadvisra m ig fram till ett ställe som hade berömt goda drinkar. Spiler Bar ligger i en liten. gränd  med loppisstånd  och kan vara rätt svår att hitta. Jag vet inte om jag kan rekommendera ställer för när vi satt oss ner och fick våra drinkar ville vi ha några snacks . Kollade i menyn och så att de hade nacho chips med ost på,perfekt för att få upp salthalten i varmt väder. Vi Försökte kalla på en kypare som bara sa nej. När "vår" kypare äntligen hade tid med oss förklarade han att de inte hade nachos,det var stället tvärs över gränden (samma ställe samma ägare samma namn,bara 2 meter bort) som hade det. När vi undrade om de inte bara kunde hämta det därifrån var det omöjligt,,, när vi undra varför de ens hade det på menyn kunde han inte förklara det utan bara gick.

Vi lackade och gick till stället tvärs över,mest för att vi inte orkade röra på oss mer i vansinnesvärmen mer. Tvärs över var det totalt tvärt om. De var vänliga,attenta och  hade ständig koll på vårt bord och vi  kände att de  kompenserade bra för sin andra hälfts snorkighet!


 Vid detta laget hade proseccon slagit på och små uppdrag som vanligen inte tog så lång tid var plötsligt  massa svåra att sköta, och att leta upp läppglans var ett tvåmannajobb runt 4 tiden på dagen. Kanske inte så konstigt med tanke  på att vi varit vakna 12 timmar redan vid detta laget.

 Vi strosade hem och kollade på allt vad Budapest har att erbjuda och det är sannerligen en hel del. Arkitekturen är stramare än Prag men ändå samma och framförallt MASSA mer. Budapest upplevs som mycket större i mångt och mycket medans Prag är lätthanterligt och man kan gå överallt på kort tid medans Budapest kräver många fler dagar för att ens få en överblick.
Hem till hotellet och  få våra rum och fräscha upp oss för att senare sa en tidig middag och dö i våra sängar;) Tripadvisor berättade att det fanns en italiensk restaurang bara runt hörnet som hade bra mat och vi gick dit för enkelhetens skull. 
Våra rum var enkla och fina och lämnade inte mycket att önska med super utsikt,men jag kommer aldrig att bo på detta stället igen då deras sängar var gjorda av bakelit och frukosten den sämsta hotellfrullan jag någonsin fått. I övrigt var personalen toppen och bemötande och allt funkade som det skulle så jag är inte helt negativ,men när man vaknar med vrålont i ryggen (vi saknade bäddmadrass)  var dag,då är det inte värt det.
 Pizzan runt hörnet var,,bra,inte mer.  Stället var så  Hörbypizzeria inrett att jag blev lite förvånad  över att den hammnat så högt upp på tripadvisor och det var lite genomgående för alla de vi sökte upp,,4,5 i betyg här är som en trea i betyg i Prag. Jag antar att man är så bortskämd ed små guldställen där ,för det ligger verkligen Michelin Rekommended i varje hörn i Prag  medans här inte alls  håller samma standard även om det får höga poäng.
 Kvällen abslutades med en Tiramisu som iaf sparkade röv och vi stapplade oss proppmätta och glada till hotellet för att skriksova in en ny dag!
 Nästa morgon grydde ljus och varm och jag och Lisa som var de enda som vaknade kl 8.00 på morgonen gav oss ut efter riktigt kaffe när vi testat frukosten på hotellet. Det GICK fan inte att dricka deras kaffe och maten var under all kritik,så vi  letade upp ett Starbucks som låg bara i slutet av gatan ni ser på bilden och köpte med oss kaffe till de andra.


 Efter att alla druckit duschat och skitet gav vi oss ut på sightseeing  där vi besudlade random kyrkor på vägen  och försökte mappa upp vart alla affärerna låg någonstans.


 Vi lösta varsin hop on hop off för att på så sätt se staden lite lättare trodde vi och det kan jag väl rekommendera överallt förutom i Prag . Ett lätt sätt att se var man skulle vilja hoppa av sen när bussen gått ett varv runt och för att få lite kläm på  layouten av stället.

 Längst bag i bussen tog vi såklart plats,det är trots allt där alla de farliga människorna sitter,iaf när man gick i 1-6:an!

 Det var tramsigt varmt i solen så fort bussen bara stannade till  vid ett rödljuse och vi hade strax slitit fram vår niqab för att skyla oss. Det och att håret blev som ett krågebo i turbulensen.

 Efter en lite,,rörig busstur fram och tillbaka över Ersbeth bron  insåg vi att vårt hotell ligger alldeles vid Saluhallen som alla pratat om så vi hoppade av och sprang in där för att få  frukost,,, och inser att det finns mycket få ställen att sitta ner och ta sig e matbit där,,
 Vi tog helt sonika ett Cafe Anna alldeles mittemot och beställde in frukost,,och drinkar såklart;)

 Cafe Anna är en kedja som finns på flera ställen i stan och ja,,vill man bara ha lite mat funkar det fin fint och deras drinkar gick inte heller av för hackor,men det ÄR lite turistfälla så väntar man sig gourometmat kan man vända i dörren.
 Vi hoppade på bussen igen och tog en repa i stan,,,det var VÄLDIGT krångligt att hålla reda på vilket bolag som körde vilken buss,vilken buss som körde i vilken riktning och var den gröne VS den röde tog vägen så vi hoppade bara av mitt i stan och  hittade ett vattenhål till ( ja det är ganska mycket det vi gör när vi semestrar,dricker äter och shopar,,i den ordningen)
 Vi dök in på Savoy och kollade in deras otroligt vackra Hotellcafe.

 Jag har lite fetish för att få se  gamla autentiska ställen som knappt ändrat på något alls sen de byggdes och hotellbukar kunna stoltsera med det ,speciellt i l'änder  där kommunismen härjat under många år (här 45 år om jag inte minns fel )  Det enda positiva är väl att man då inte renoverade sönder saker,även om saker då inte renoverades överhuvudtaget. Budapest har en del kvar att piffa till men är i stort sett väldigt välhållet och rent.
 På kvällen hade vi fått tips om en Pampas Köttrestaurang som vi ville testa och vi  flickpiffade oss på rummet lagom tills det var dax att gå ut igen och få kvällsmat. Vi hade shopat lite nya klänningar och diverse halva dagen  som vi testade genom att hänga ut genom fönstret och se om de hade någon effekt. Helt döfött då hela Budapest verkar vara fullt av par som är så så kära. Det enda vi lockade till oss var tre tjocka tycka pensionerade par som skålade med oss från uteserveringen tvärsemot. Good enough for me.

 Saluhallen utifrån,,INTE ett stationshus som vi först trodde.

 Bara några undra meter bort låg Pampas,en  välrennomerad köttrestaurang på Tripadvisor,och även här var det lite fler stjärnor än det borde vara.

 Råbiffen var en missfärgad klup kryddat kött med enbart  köksgrönt till och en kladd,,smör,, Jag fick skicka ut min eeftersom garneringen var frösen och där var isbeläggning på gurkan,alltså har de förberett råbiffarna långt innan,,inte riktigt vad jag vill ha på en finare restaurang. Smaken var dock fin och portionerna massiva,något jag inte riktigt heller uppskattar. Det känns lite som att de kompenserar för något annat liksom.
 Köttet var väl fint  om än kallt och  sås märkte vi konstant är inget de gör här i Budapest. ALLT som där borde vara sås el dressing till  är det så snålt med att man får beställa in extra och oftast får du helt enkelt inte ens det.
 Notan slutade på 100000 Forinth och det känns ändå rätt chefigt att kunna lägga det på mat;) 10 kr är då 300 Forinth så det är inte fullt lika blodigt som det ser ut;)
 När vi sen skulle  gå hem insåg jag att vi faktiskt råkat snubbla på ett ställe vi blivit tipsade om,For Sale Bar,ett litet krypin med halm på golvet och en väldigt enkel bar men livemusik som gav oss kvällens asgarv!

 Man får en båt med jordnötter som man bara skalar och kastar på golvet och sen kommer  personalen helt enkelt med drickan medans man lyssnar på det ypperliga husbandet,som ALDRIG lärt sig en hel engelsk text,men som ändå får det att spritta i 60+ benen på folk.  Faktum är att de var väldigt duktiga på att spela ,men Polices låt Ill be watching you hade här istället texten "every bird you brake"  och "Ill be washing you"  Flera klassiker som Sweet home Alabama blev också de manglade i Engelskungerska torktumlaren,men det GJORDE inget,det var bara bättre tack vare!

 Vi kunde ju inte vara sämre än alla föregångare så vi bad om våran egen placemat att rita på och eftersom vi satt och väntade ut klockslaget 00.00 så det kunde bli 1 Maj så vi kunde fira Lisas födelsedag,så roade vi oss med att rita en fågel till Lisa!
 8 Tittied Blackbird blev i in mening ett mästerverk som nu hänger i taket på För Sale Pub! Go There,,missa inte detta guttiga ställe! Medans vi väntade ut klockan roade  vissa sig med att försöka pricka Maritas urringning med jordnötter. Ingen egentlig sport då en jordnöt är lika stor som Marita ,så prickar gör man ju oavsett,då själva urringningen är det största på hela kvinnan!


 Sen blev vissa lite väl entusiastiska och en bordslek blev plötsligt en tvåmanna sak,,vi andra fortsatte att rita helt enkelt medans Marita och Vera skötte sitt.
 Jag MISSADE att fota att de dessutom släckte ner  stället och spelade happy birthday för Lisa och kom ut med en efterrätt med tomtebloss i!! Marita fixade detta i baren,och istället för att sucka sade de bara " vi fixar det,sätt dig ner!" Ett jäkligt fint ställe för att vara så litet och potentiellt överfullt,,de tar verkligen hand om sina kunder där!
 Väl hemma på hotellet drog Vera fram en överraskningspresent till Lisa som Alex skickat med lite sneaky;)

 Allt som allt en perfekt kväll som inte kunde slutat bättre!!  Grattis min vän på din dag!
 Ny dag och nytt väder och nytt besök på Starbucks för oss,,


När alla väl kommit ur sängen och vi fått i oss lite frukost gick vi så över bron till Gellert spa,en av de berömda spaanläggningarna i Budapest som de är världskända för. Vi hade bokat biljett dagen innan på nätet och nu var det  bara att vandra dit och försöka hitta in i labyrinthen som detta massiva Jugend Hotell är. Väl där får man vandra ner i labyrinthen som är Gellert ,ner till vad jag bäst kan beskriva som en skräckfilms scen av oändliga uråldriga kaklade korridorer med massvis av omklädningsrum och skåp,med känslan av att man aldrig kommer att hitta ut!! När man väl fått kläm på vart man ska ta vägen och hur sen drar man ut till de två poolerna de har,den ene med vågmaskin och den andre 36 grader var, Vi var rätt oimponerade av stället som de ganska så tydligt struntar lite i. Spaet lockar folk oavsett så man behöver inte anstränga sig attityden,men när hälften är avspärrat för  renovering (sem ser ut att stå still) och det inte riktigt finns mer att göra än att ta en solstol och,,sitta,,då är det mer som ett helt vanligt badhus och inte mycket mer. Som tur var hade vi 29 grader så det passade utmärkt att bara hänga vid poolen och dricka Prosecco man fick hämta i den lilla kiosken (som tog ett år på sig att servera sina kunder ) . Hade jag ägt detta stället hade jag piffat till serveringen med en riktig restaurang med fräsch mat och glassbar,servering vid poolen och lite sådant,det hade de tjänat massor på och gett en känslan av resort/spa som det borde vara. Inomhuspoolen testade vi inte pgr av den stekande värmen,det var helt enkelt för varm
t för att ge sig in där.


 Efter spaet var vi hungriga och helt slut,något absurdt efter att bara ha legat ner en hel dag och slöat. Vi trillade på en restaurang som  var HELT jävla magisk och  beställde ,troligen den bästa burgaren jag fått(minus sås issuen) . Deak Street Kitchen heter stället,,missa INTE!


 efter maten var det en kamp att ens hålla ögonen öppna och för att  kämpa mot det  jagade vi fatt en efterrätt på torget där vi satt i solen och glodde på folk helt enkelt,en helt perfekt eftermiddagsaktivitet. Glass och prosecco. blev det;)

 Än en gång googlade jag upp ett ställe med bra drinkar och vi hamnade på ett hotell som hade en mysig om är blågig uteservering. Där satt vi och kollade på diverse bilolyckor och människor tills det var dax att vara lite kulturella!
 St.Stefans basilika ligger bara ett stenkast in från floden och den är magiskt vacker att kolla på utifrån,den var stängd så vi fick nöja oss med att se utsidan denna gången.
 Eftersom det var 1 Maj var det en massa jippon i stan,bland annat flyguppvisning och konserter och vi kom lagom till  ungrarna på ett säkert och kontrollerat sätt plockade ner ställningarna;)
 Jag letade upp ännu ett ställe som skulle ha bra drinkar och denna gången träffade vi den heliga jackpoten, Boutiq Bar,ett väl undangömt ställe som man SKA besöka. Här snidas det fram is till dina drinkar,det eldas florsocker och det serveras på de mest stiliga sättet man kan tänka sig. Ett stort minus är att de vägrar le eller ens titta på en. Det verkar vara en "grej" de har på just detta speakeasyt ,att vara kalla men effektiva. Tråkigt och inte så inbjudande,men något man kan strunta i om man är 5 glada damer. Här satt vi kvar till natten blev sen och  jag Lisa och Marita fick springa iväg för att få en bit mat innan allt stängde ! Vera och Chatis var vuxna och stack tidigare,,vi ,not so much;)
 Kampen om att få köpa den förbannade ananasen var hård och lång,och jag förlorade faktis,något jag  grämer mig över än.! Ironin i det hela är att den kommer från Åhus och Absolut boutiken där,man kan bara inte köpa dem från sverige på nätet verkar det som. Jag fortsätter efterforska på detta.


 Morgonen efter  var det hemresedag fast inte förrän sent på kvällen så   Lisa öppnade starkt med den lilla piccoloflaskan hon fått av hotellet på sin födelsedag!
 Vi bestämde oss för att ta båtturen som ingår i våra hop on hop off båtar  i väntan på att taxin gick hemåt igen.Vissa av oss var inte så sugna på  att åka guppande farkost på vatten,,jag nämner inga namn men den är liten och  har en gigantisk urringning!

 Jag hittade ännu en telefonkiosk som numera tjänade som ett utedass ,,jag ångrade bittert att jag  gick in i en stekhet urinsmakande telefonkiosk!!!

 Båtturen var olidligt varm och  jag fick sätta mig i den AC kylda nedre delen efter en stund för att ens överleva och eftermiddagen blev lång och nykter,det. var helt enkelt för varmt för att ens dricka. När taxin äntligen kom satte vi oss tacksamt på den svala flygplatsen och tog lunch ,ett förvånansvärt  bra ställe med färsk och riktigt bra sushi och inväntade flyget som var försenat en 30 minuter. Vi roade oss bäst vi kunde och sen på onsdag kväll satte vi fötterna på dansk mark.


 Allt som allt så lämnade Budapest ett bestående intryck. Mestadels vänliga människor,bra engelska,lätt att ta sig fram,måååånga dolda  diamanter att utforska och alldeles för kort tid att göra det på. Hit kommer jag igen för att besöka ett bättre spa,fler drinkdiamanter och fler kulturella ställen! och möjligen hitta fler BRA restauranger.   Det finns ju Formel 1 och  alla ställena på Atlas Obskura att utforska så vi ses snart igen Budapest!!


Inga kommentarer: