Sidvyer, senaste månaden

måndag 22 februari 2016

Edingburgh 2016

Vi fick chansen att följa med Maritza och Rickard  till Edingburgh!! Har längtat sen första avsnittet av ghost adventures där de undersökte greyfriars kyrkogård och Edingburgh vaults ,och sen har det dragit ut på tiden,blivit ett hus,opererats,,ja sånt! Nu var det ÄNTLIGEN DAX!! Hela jävla veckan innan var jag sinnessjukt manssjuk!! Sista dagen innan avfärd grät jag så trött jag var! Där var inget att göra merän att ta massiva mängder Ipren och bita ihopa!
Ja,,det finns ju lite annat man kan göra för att lätta på trycket i öronen och det är oftast massa viiiin! Vi skulle flyga med Ryan air och var smått nervösa för det,men det har troligen blivit lite omändringar efter all kritik och inte en enda konstighet uppstod! Det var lätt att checka in och ännu lättare att flyga. Sov de 1tim och 40 minuterna till Edingburgh ,fick väskan snabbare än Vera skiter och en taxi lika snabbt!
Taxiarna i Edingburgh är lika charmiga som i London om än nyare och oerhört fräscha!


Vi bodde på ett hotell som heter Hotel du vin (såklart) och det visar sig vara ett omgjort gammalt asylum dvs ett  Tosingahem! Jag vill inte överdriva men nog fan har jag haft 3 av de underligaste drömmarna i mitt liv där!!
Rummen var otroligt fräscha och väl påfyllda med massa nötter ,Nespresso ,vatten ,vin ,öl mm!

Alla rummen heter någon vin eller champagnesort och vi fick passande nog PolRoger! Lätt att komma ihåg!


Efter att ha rådfrågat personalen på hotellet om en bra lunchrestaurang letade vi upp Vittoria och de  ljög ikke!! Extremt härliga pizzor och bra italiensk pasta med hela uppvaktningen från  italiensk personal med pepparkvarnar och parmesan i högsta hugg.
Utsikten från de flesta fönster är i princip såhär otrolig överallt! Det är första staden jag besöker där de gamla byggnaderna verkligen tar över i antal och ytterst sällan pissfula  betong och glasbunkrar tar över och förstör!Kapten var lagom glad över att ha blivit lurad till en italienare och ikke visste han att det bara var toppen av snoppen för denna helgen!


Efter påfyllnaden av energi gav vi oss ut för att glo på staden och vi tog sikte på slottet eftersom det syns överallt uppe på sin klippa! Massa upp och nerförsbackar i denna staden men inte en enda gång upplevde jag det som jobbigt,de har löst det med små coola gränder  som på ett snabbt sätt tar dig upp eller ner för kullarna.


Rickard är så upptagen att han glömmer förankra Maritza med sin enorma manliga närvaro och hon blåser nästan bort. Vädret var inget vi väntade oss skulle vara bra alls så vi har knappt brytt oss om att kommentera det vare sig att det stormade och var 2 grader  med spikregn!


Maritza gav upp och gjorde en Marilyn istället,,stormar det får man arbeta MED  vädret,inte mot;)
Väl uppe på kullen var det stup rätt ner på båda sidorna och det är uppe framför  borgen som  Edingburgh Tattoo  hålls. Där monterar de tydligen upp sittplatser för 8000 pers ut UTANFÖR stupet och en bit in ,,ska ni köpa biljetter så se till att sitta lååångt framme!


Jag fick spel bara av att glo över kanten!! Det är sjukt högt uppe med  små små låga murar,så små att tillockmed Maritza kunde trilla över dem! 

Mina försök att fotografera coola örnar(med kalsong) motarbetades av kulturmarodören Kapten,även kallad!!


Efter en snabb sniff uppe vid slottet letade  vi oss ner på andra sidan kullen mot new Town,det är där nere man hittar den lite modernare shoppingen och de riktigt fina märkena om man nu vill köpa sådant. Jag hittade en gigantisk Superdryaffär,så stor att jag dog lite,köpte en vinterjacka och åkte till himmlen!
Vi spanade rundor på måfå och hittade bland annat the Scotsman,ett rätt flådit hotell där vi samplade drinkar  och de tog nog riset för allra bästa drinkar denna resan med Rickars waiting for Cuba som absolut etta! Efter att vi vandrat rundor på stan en hel dag med tidig start hittade vi tillbaka till hotellet och bestämde oss för att ta en middag där. Matsalen och atmosfären där inne är helt underbar och trots att Kapten gick och lade sig innan maten pgr av migrän  fick vi en riktigt bra middag där md perfekt stekt kött för mig del:) Kanske lite i dyraste laget,men


På våningen ovanför   med utsikt över matsalen har de en riktigt fin liten bar där vi tog kvällens sista stånker innan vi knöd oss lite pensionärstidigt. Är man gammel så är man.
Morgonen efter letade vi upp en pub vid Grassmarket (stället där man hängdes om man var fattig  och olaglig förr) och fick oss en rätt vidrig frulla där jag misstänker att de friterade vår omelett:/ Den åkte upp och ner hela dagen efter detta på både mig och Maritza. Notera att luftfuktigheten får mig att se ut som en pudel på speed!

Vi bodde lägligt nog alldeles granne med Greyfriars cemetary så innan vi hoppade på Hop on bussarna tog vi en sväng där inne. Kyrkan verkar inte öppen för allmänheten men kyrkogården är det tyvärr. Den stammar minst från 1500 talet och det  syns på många av de stora underbara monumenten att de fått utstå århundraden av surt regn och idioter.
Lite humoristiskt är att stenarna helt sonika lutar upp mot boningshusen  på baksidan av gatan,,inget konstigt med det,,klart pågen ska ha sin massiva sten där!

Överallt låg trasiga ornament och  ovärderliga bitar av sandstensdetaljer från dessa magiska gravar och ingen verkar bry sig något nämnvärt,,de bara skuffar det åt sidan,låter det ligga och glömmer det .
Detta ska då vara Edingburgs mest hemsökta kyrkogård,och jag kan förstå om de surnar ner,,istället för att  värna om detta magiska låter de utelliggare gå  in och skita i katakomberna och göra allt annat med,,ska ni se Greyfriars får ni passa på,,det håller på att störta in:(
Efter det tar vi Hop on bussarna! Det allra bästa sättet att mappa upp en ny stad och se vart man vill satsa på att hoppa av när man åkt hela varvet och dessutom få alla historier berättade för en!  Edingburgh har 3 olika turer och jag rekommenderar de som har live berättare,de är ofta otroligt  kunniga och kan svara på vilka frågor du än må ha!
Vi hoppade av i New town efter ett varv och skulle ta en stånker. Vi satsar på de pubar som ser vansinnigt gamla ut,och det finns en del att tävla om den titeln!
Den första för dagen var dock ingen hit och  trots mängder med personal kunde bartendern INTE göra en Irish till Rickard,kaffeautomaten var på ovanvåningen,,vi väntade sagda 15 minuter,,och en halvtimme och lite till sen sket vi i dem.  Jag fick tag på en cider på fat som var så vidrig att inte ens Kapten kunde avsluta den åt mig!  Gör om gör rätt,vi skred vidare med den oljiga smaken av cidern  som nu joinat vår friterade omelett i strupen i någon slags vansinnig berg och dalbana.
Jag ville somsagt se om vi kunde hitta Edingburgh vaults som sett på TV och trots att kapten GPSade upp sig var det ytterst svårt att hitta! Ingången ligger så dold nere vid brons  fäste att du lätt går förbi den. Vi dök upp en timme innan nästa guidade tur och bestämde oss för att sätta oss på puben vid Cowsgate ,Bannermans bar. De har en enorm genomströmning av liveband konstant och sportar riktigt sjusst musik när de inte har spelningar. Ovanpå allt detta har de baren i några av dessa valven som The Vaults består av! Flera av dem fungerar fortfarande som det de var ämnade för från första början och det är lite coolt att ha varit där!  Här satsade rickard då på nästa Irish coffey,,men de hade ingen grädde,,,HUR SVÅRT SKA DET VARA ATT FÅ EN IRISH I WISKEYNS LAND!!??
Ett bröllop skulle dessutom ske  så hela puben var full av råtatuerade killar i kostym och kiltar!! Underbart!!!
En timme senare började touren och det var jättespännande att se och höra hur folk levt där nere i det totala mörkret tillsammans med pedofiler och  mördare  mm då hemlöshet var ett brott bestraffat med döden på den tiden,och fann man sigsjälv utan bostad med 2 barn var det vanligt att man sökte sig hit tyvärr. Alla de lagliga köpmännen som egentligen skulle ha detta som lagerplatser hade övergett stället då allt är byggt av naturlig lavasten och den släpper genom allt vatten,,och annat. Kl 10.00 var dag tömde staden sin latrin ut genom fönstrena och 24 timmar senare droppade det ner genom taken här. Inga eldar kunde byggas då alla kvävts ihjäl och ingen gav sig ut för att gå på toa,,förväntad livslängd här nere var 6 månader.
I sista och största valvet berättade guiden att folk hade gömt sig här då det börjat brinna  någon nivå högre upp,men eftersom ingen ventilation fanns dog alla. 7 dagar senare kom polismyndigheten ner för att hämta liken och fylla igen valvet,,hon talade om hur de hopplösa måste mått när de tvingats bo där nere med vart hörn fyllt av skit och pedofiler och mördare,,,om vi kunde tänka oss hur mörkt där faktiskt var nere,,, sen släkte hon sitt ljus. Folk började bli smått skitnervösa innan hon faktiskt tände igen och det var en upplevelse jag sällan  glömmer.
Det fanns vissa rum hon faktiskt vägrade att gå in i utan förklaring och det gav liksom rundturen dendär extra touchen. Jag märkte ingenting alls merän ett tryck över bröstet,men det lär då komma från den massiva mängd mögel och skit,,och piss(Hon påminde oss artigast om att igår var det fredag ovanpå,,och det som droppar är inte bara vatten) 

Väl utanför hoppade vi på bussen igen och tog en kort tur  till newtown igen och bestämde oss för lunch på första mysiga ställe,,det råkade vara italienskt.   Bella Italia hette det och det ligger väl lite turistiskt till så man kan förvänta si maten därefter. Snabba som fan är dem och trevlig service,,maten är inte kass men inte heller kärleksfullt italiensk och deras drinkar smakade skit tyvärr;)


Sightseeing  igen och detta fantastiska monumentet kan man faktiskt gå upp i! Vi testade inte denna gången men det är tipset om ni åker dit,det är enormt vackert!
Efter en hel dag på språng och fyndet av Superdryaffären satte vi oss lite matt ner och jag kände hur förkylningen och allt ville strypa mig i säng,,då går Maritza in i andra andningen och ser till att så inte blir fallet! Det är trots allt lördag och vi ska IKKE ge upp!! Här hittade vi en riktigt bra och trevlig pub som hette the Maltshovel som vi återvände till dagen efter för att testa deras berömda Fish and Chips.

Möllegänget drog sig mot hotellet för att dumpa påsar mm,,
,,,,och här någonstans börjar det nog bli dimmigt för oss alla;)
Samtidigt i ett land ca 1,4 timmars flygväg från Skottland festas det minst lika hårt,,, Tack gode gud för skype,,
På bussturen  fick vi veta att the white heart inn firade sin 500års födelsedag  denna helgen,,det är RÄTT imponerande. Vi försökte få en dricka men det var ocks den minsta puben jag sett på länge och fullpackad en lördag;)

Vi slängde in oss på  Greyfriars Bobby,puben runt hörnet som döpts efter den lille hunden som vägrade lämna sin herres grav och sov på den i 15 år tills han dog. Tydligen hade han sina fasta stamställen att gå till för att få mat och när då hela Edingburgs favorithund gickk bort reste de en minnessten åt honom precis innanför griindarna till greyfriars där fok lämnar pinnar och blommor och allt möjligt  nu.
Väl inne bad vi om en Irish till Rickard,,och det gick inte för kaffemaskinen var trasig,,, ingen var förvånad. Han fick en pint motorolja istället och den liknade ju iaf en irish till utseendet!Med lite skotsk Livemusik  och en massa dricka blev kvällen en helkväll ändå trots att jag var seg tidigar. Ingen kan som Maritza höja stämninngen!!!!


Dagen efter letade vi upp ett litet hostel/cafe att ta en snabb frulla på för att sen hoppa på bussen igen. 48 timmars biljetter kostade 22 pund per vuxen och det är så så värt det. Bytade i newtown till the Majestic tour och fick en lång åktur ut utanför stan till Botaniska trädgården och ner till hamnen med en miljon intressanta historier till alla hus och kyrkogårdar vi passerade!


En snabb beundrande blick på hur skottarna bygger ställning,,de vadderar dessutom pinnarna som står på trottoaren,troligen ett resultat av den pubtäta atmosfären snarare än skotsk omtänksamhet?
Vi fick höra att deras största äldsta varuhus kom till 6 år före Harrods och var tvungna att gå in och titta,,
Första våningen besvek inte men allt annat var helt meningslöst och sönderrenoverat på insidan tyvärr.
Sen var det dax att ta tag i den riktigt obligatoriska sightseeingen och vi tog oss till slottet för att gå in!

De har verkligen en förkärlek för sina hundar och dessa är alltid medräknade i det dagliga livet,då som nu! Här har vi soldaternas hundars kyrkogård!

En mongostor kanon som rensade vägen för skotska kungar  i krigstid,,
Där var såklart massa mer men väldigt spartanka insidor på slottet ,inte alls som tex i Frankrike eller ens sverige fr den delen. En stor grej är dock krigsmonumentet från 1915 som byggts inne på borggården brevid lokalen med kronjuvelerna,,det var såå förbannat vackert och sorgligt att jag inte kunde stanna mycket mer än 5 minuter. Tårarna hotade att strömma upp bara genom att vara där inne,,så ta en titt på det iaf,det är så så värt det där kronjuvelerna inte riktigt är det enligt mig.
På väg ner mindes jag att i ett litet hörn brukar man stå och visa rovfåglar till förmån för ett fågelskydd där utrotningshotade rovfåglar föds upp. Jag såg ,jag ko ,,jag slet åt mig 3 ynka pund och fick hålla Guenivire,,en 2 år gammal flicka som är praktiskt  taget en bebis,,3 kilo tung,,, ta en titt på de montruösa klorna!! De har setts jaga mindre rådjur,,när man står där och håller kan man faktiskt utan besvär tro på det!!! Bara precis nedanför borgen alltså till vänster i en liten nish hittar ni dessa!


Sen hittade vi  lunsh på The Maltshovel och testate riktig fish and chips,,jag fick mest frityrsmet men det var fan så gott ändå!


Testade lite drinkar på the Juniper bar mitt emot Balmoral hotell,,hade velat gå in där men så var det söndag och dessa drinkarna satte sig lite högre upp än vi trott;) Inte de bästa drinkarna men dock den mest intressanta drinklistan på länge!

Hahahah vi bestämde oss för en lätt liten biddag innan vi drog oss till sängs och det bli,,Vittoria;) Kapten var sådär nöjd med det,men så var det sjukt nära,och hade massa bra mat,,det fick bli så!En Caesarsallad  blev det för mig mn åt bara det gröna,,,har inte kunnat äta så fasligt möed denna resan men det kan ju också bero på   massiva mängder öl och vin och en råsjuka som satt i bakgrunden som en propp.
Och se på FAN!! Resans enda och första Irish,,den fick vi hos italienaren!!!
Vi smög tillbaka till hotellet för sista gången för att sova,,jag låg vaken i 6 timmar och kunde inte sova (händer sällan mig) och undrade lite förstrött om inte husets historia påverkar mig när jag sover lite?
Skit i vilket vaknade i tid efter kanske 30 minuters sömn och hann med flyget,,sova kan vi göra när vi dör;)  En UNDERBAR resa  där jag vet att om att får jag bara vara frisk  kry kommer vi att ses igen,noll tvekan om saken!!!


1 kommentar:

Helen Fröderberg sa...

Tack Stina,

Lite copy Paste på det och jag tror jag skippar Prag för Edingburgh. :)