Sidvyer, senaste månaden

torsdag 15 november 2018

Amorphis på Black Box i Helsinfors,,vi var där!


När man planerar saker i Mars känns allt helt proportionerligt,,sen när man närmar sig det halvåret då det ska hända ngt så hopar det sig rätt rejält,, Jag VET att det varit mycket på sistone men så kan man inte heller bara boka av saker för att det blivit mycket,,man karpar den jävla helgen och ser till at göra något riktigt bra av det! 

SÅ det var alltså dax för Helsingfors resan och Amorphis konserten som jag INTE anordnat!! Denna gången var det Lady Teske som höll i fiolerna och det kändes väldigt avslappnande för en gångs skull:)  4.55 hämtades vi på Kårner för att åka vidare till  Malmö där vi hämtade Jimmy som lite kidnappats  med sitt godkännande  för att ge metal en  chans. 
På Kastrup checkade vi in våra väskor och för FÖRSTA gången EVER hade vi övervikt i väskan??? Hahahah vi har rest lågt och brett men när vi ska till Helsingfors i 2 dagar ,DÅ jävlar har vi övervikt??
Nå Jimmy kom till  vår räddning och det ordnade upp sig.Väl där satte vi oss på ett av de nyöppnade haken Cocks&Cows,ett litet ställe mot A-gaten till,lite bakom allt annat  där jag faktiskt rekommenderar er att ta er reseöl och frukost! Till skillnad  från Pinchos lama påstående om en iskall öl där glaset bara är frostat så serverar dessa faktiskt,,en ISKALL öl! Mycket vackert och tydligen försvinnande gott?


Bubbel har de också och en väldigt välsorterad bar  PLUS att de har ett rätt rtrevligt menykort där det inte tjafsas om man kan eller inte beställa en burgare på morgonen,,gud måtte älska danskarna;)

Jag beställde den största burgaren de hade för  jag var sugen på kött och jag blev INTE besviken! Förutom att mina burgare var vääldigt genomstekta när jag bett om medium så var den skitgod och smakerna satt exakt där de skulle. SÅ,,när ni reser via köpenhammn nästa gång,,cocks and Cows ,, de kan sin skit även kl 6.00 på morgonen;)

Planet lyfte nog,,tror jag,, jag kunde inte  hålla ögonen öppna ens till starten och Lisa tycks tro att det är hon som är tråkigt resesällskap,så pass att alla som reser med henne somnar. Ingalunda lilla gumman,du har en så trygg personlighet att man känner sig totalt avslappnad med dig! Frågor på det?

Väl på Scandic tog vi en stund på rummet allihopa med en för-öl och lite musik för att snabbdöpa Jimmy i Amorphis musik . Efter det var det tänkt att vi skulle sampla Helsingfors lite ,ja deras mat och barer iaf.

Jag tripadvisra oss  till en Thairestaurang som skulle vara toppen av alla i Helsingfors ,ett ställe som hette Farang. Det var tillockmed Michelin rekomended såg vi på vägen in.
Det var inga somhelst problem med en walkin för fem och vi blev snabbt placerade. Vi satsade på en förrätt och en huvudrätt då vi var rätt hungriga och jag var den enda som tog en egen huvudrätt och vann nog därför rejset. portionerna är inte väl tilltagna  och när det är så så gott  vill man ha nästan dubbelt så mye. Skulle väl gå hit igen men då se till att beställa tre rätter. Om någon på bordet beställer samma sak kommer det in i en skål och det ser väldigt fattigt ut för 3 stora män som ska dela på en rätt. Att risportionerna sen är oproportionerligt stora hjälper ju faktiskt inte,det kan man äta hemma. Deras drink Ladyboy som de av någon anledning rekommenderade Jimmy var grym och allt som allt funkade denna lunchen.
Efter det gick vi rundor lite med en del otur i tripadvisrandet då det stället vi siktade på hade tillfälligt stängt just den dagen vi gick dit. Vi lullade runt tills vi hittade ett ställe som såg mysigt ut och satte oss där för lite drinkar och babbel.  Drinkar kunde dem med spännande smaker som saffran och absinth men snacks kunde du inte få tag på för att rädda ditt liv. En mycket fattig ostbricka var det enda de kunde sälja till oss och i form av salt var det undermåligare än en sötvattenssjö. Trots detta satt vi kvar en stund ,så pass att det började bli dax för kvällsmat och en tidig kväll på hotellet.


Än en gång åkte Trip advisor upp och sushi är på något sätt obligatoriskt när man är med Lisa och Alex på konsert ,, så vi hittade ett lite oansenligt hak vid ett torg som skulle vara bra och än en gång gled vi bara in och lyckades få ett bord,något som visade sig vara en ren tur! Sushibar+Wine hette stället,ett rätt klockrent namn för folk som oss och vi satte oss snabbt ner för att sampla menyn i en allt fullare restaurang med längre och längre väntekö utanför.
Det besvek inte. Enkelt men så jäkla bra,trevlig och tillmötesgående service och inte de värsta priserna.Ja,en tidig kväll på hotellet skulle det bli (scandic Park)  men som vanligt när vi kommer ihopa oss blir det inte riktigt som man tänker sig och efter en snabb avlastning på rummen satte vi oss i hotellbaren för en sängfösare,,eller 18.
Baren på hotellet var förvånansvärt bra. Jag förväntade mig riktigt kassa drinkar där,typ färdigblandad ojito och saftsmakande cosmopolitans, men ikke,den lille farbrorn bakom bardisken var YTTERST vänlig dessutom och hade en ängels tålamod. Det slutade med att jag och Lisa  4 rundor senare lullade upp på rummet för att invänta männen som tål lite mer än oss;) Att Kapten ens stod upp efter 2-3 Long island Icetea är ett mirakel,men det var tillockmed så att han var helt kurant dagen efter??? Det finns ingen logik i den mannens bakfyllor.
  Lördag morgon var en glåmig dag i staden men det sket vi i ,vi skulle turista och dessutom hitta en synsam butik för att reparera Lord Teskes glasögon ,tydligen har ångorna från gårdagen frätt sönder näsvingarna på dem. Sånt som händer i ett kargt klimat bland arga finnar och Lapinkulta. 
Vi hittade ett stropping Café som hette Strindberg där alla de vackra folken fikar och visar upp sina nya märkesväskor. Där bestämde vi oss för att hovra en stund,enbart för att göra de rika människorna nervösa;) Och ja,,Kapten dricker klorofyll,,frågor på det?

Sen tittade vi på Helsingfors katedral,ett vackert vidunder  på toppen av en kulle med den mest imonerande trappan på länge framför. Utsidan är dock mer imponerande än insidan då det är väldigt sparsamt inrett. Det speglar det Finska folket väldigt väl ,allvarligt, smakfullt och diskret.Hela innerstan i Helsingfors är fullt av vackra byggnader  och en hel del  art deco 30-tals konst . Allt är väldigt rent och snyggt  och hit kommer jag gärna igen MEN på sommaren,,det är förbannat rått och kallt  att vandra runt här  i November,inte förvånande men väl påtagligt .Kan vara därför som Helsingfors är belamrat med köpcentrum,för att slippa vara ute i den bitande kylan.


Vi fick rekommendationen att sätta oss på Zetor,ett lite udda ställe inrett med traktorer och bonde grejer och det gjorde vi såklart. Jag hade noll förväntningar på detta stället men blev totalt överkörd kan man säga;) Det ligger mitt i smeten,det ser ut som en turistfälla, men ikke!!
Menyn såg ut som om den kunde vara skriven av mig faktiskt och det gjorde ju sitt till,att baren som såg ut som vilken skidresorts afterski bar som helst sen kunde göra skitbra mojitos trots att de inte stod med på någon drinklista,det höjde betyget ännu mer!


Maten var helt i en klass för sig och även om det står att det är monster portioner så kan ni faktiskt ta en förrätt,de är inte alls så stora som man trott när man läser menyn.

Måhända ser inte köttbullarna så inspirerande ut men smakerna sitter och det är underhållande att kunna äta husmanskost på ett uteställe,med finsk twist dessutom!
Godare än såhär var det längesedan jag åt och jag tog dessutom en efterrätt (hoppade förrätt)  som hette blåbärspaj,,herrejävlar säger jag bara,den kommer jag att drömma om i många år framöver!
Vi drog oss hem för en powernap(yeah right) på hotellet och ombyte inför konserten som skulle starta kl 19.00. Det blev inte så mycket till powernap såklart,det var bättre att samlas på rummet och hålla stumt tills dagen var över! Jag passade på att måla Lisa lite och erbjöd även mina tjänster till JImmy men han avböjde,,för framfusig på första träffen månne??

Kapten var väl den som inte var helt peppad inför konserten och 15 minuuter innan avfärd tyckte han det var dax för en powernap på riktigt,,det ,eller så var det doften av Lord Teskes skor som sövde delar av hjärnan,det senare alternativet  inte alls omöjligt då det stod en rätt  kraftig odör i hela rummet,så illa att vi fick isolera skorna i badrummet för att inte dra med oss doften till konserten!
När vi väl vandrat till rätt ishall i rätt tid var det bara att beställa en öl och  sätta sig att vänta tills Myrkur gick på.  Notera hur galet rent och städat det är,, skulle aldrig hända i Sverige,,,
Lisa tog på sig en korsett och det kan vara ett genidrag på konsert,för inte fan kan man sitta ner och då är det enda alternativet att faktiskt stå i några timmar,perfekt för konsert således!
Kapten ägnade sin tid åt att strema F1 i mobilen och  var då äntligen lite mer entusiastisk;)
Myrkur började spela och  vi som varit lite oroliga för att inte kunna komma ens i närheten av långt fram förskansade oss  på andra led bakom kravallstaketet för att titta på detta Danska under som gör en helt galen livekonsert . På skiva låter det tyvärr inget alls ,men live lyckas hon skapa en nära magisk stämning som understöds av den tunga metalmusiken och toppas av hennes dalkulle sång. Ja,det låter knäppt men se henne,herre gud vad bra hon är!
Sen var det bara att vänta ,,40 dryga minuyer innan Tomi och pågarna skulle gå på! Inte för någon öl i världen skulle Lisa och jag flytta på oss  då vi stod nästan längst fram och tryckte. På denna konserten såväl som på förra i Aarhus hade vi en sjukt illaluktande metalhead framför oss,så illa att var gång de tog upp armarna i luften svartnade det lite. Vi började undra om Alex sko faktiskt vandrat med och plantrat sig i  killens armhåla men vågade inte komma så nära att vi kunde kolla efter.
En sak jag noterade med Finnarna och Helsingfors ,något som även bekräftades av en servitris på sushistället kvällen innan,,finnarna har mycket personal space.
Vi var som sagt oroliga att vi inte ens skulle komma i närheten av scenen eftersom de spelade på hemmaplan och  vi  gick rätt fram det första vi gjorde för att få se så bra som möjligt. Som ni ser är det gott om folk bakom och jag beredde mig på att få kämpa i en timme och beredde mig även på några njurslag  och finska skallar men IKKE,,inte en enda människa bakom oss kom inom 20 cm närhet,,de rockade ,fast på sin alldeles egna isolerade öde ö i finska innanhavet! Helt magiskt och jävligt bekvämt får jag erkänna° Om vi trodde att Svenskarna hade ett bra personligt utrymme har vi mött vår överman här!
Sen började det,,ett långt intro av the Bee startade och  vi blev helt lyriska!! Där stod vi och vibrerade i kontrollerad form medans  man målade upp en sjuk bild av hela konserten,, det besvek inte.
Vi undrade genast var  Tomis microfon tagit vägen och jag undrade lite vart de lagt sin energi? Dont get me wrong,det var i det närmsta perfekt i ljudväg och  tonväg,,men de log inte ,de hade ingen extra energi,,de gjorde sin grej ,kliniskt och kanske möjligen Finskt?  Läste att detta var en  dröm som gått i uppfyllelse att få spela på The Black Box i Helsingfors och kanske var det så pass viktigt och nervöst att de helt enkelt tog den säkra approachen? Det faktum att Tomi försvann mellan VARENDA låt fick en att undra om vinterkräksjukan gick  eller om det var läge att sälja in ett snyggt drickabord här?
Oavsett så var det underbart att få se dem igen,även om energin från Aarhus saknades,,
Fick jag lite ögonkontakt här?

Vi anade att konstnären/kufen som skriver dikterna som bandet sen översätter till texterna i låtarna skulle göra en cameo och vi hade rätt. Med sitt sedvanliga tejpade ansikte och shaman stil stod han på scen när han själv läste upp en förinspelad dikt i högtalarna. tämningsfullt och roligt om man vet vem han är.

Konserten var lagom lång ,jag hann inte ens få förtvivlat ont av att stå upp,det  glömdes av när  hit på hit spelades upp och KRÖNTES AV DEATH OF A KING!!!!!Det spelar ingen roll hur många gånger jag hör den live,den får alla kroppshåren att stå upp sm en gräsmatta redo för slåtter!!!
Efter att det var färdigt och alla fått sina jackor (Kaos i den Ishallen är bara förnamnet ,det var svårt att komma ut ens ,något som inte riktigt var poppis och man undrar hur de gjort om det faktiskt brunnit el liknande) var vi hungriga som vargar och satte ut för att hitta en restaurang som hade öppet kl 11.00. Det visade sig att man inte kan gå efter tripadvisor där då dörrarna stängdes i våra ansikten lagom till 11 när de skulle ha öppet till 1.00. Vi hade vandrat förbi ett tapas ställe  som såg öppet ut och i snålblåsten och hungern chansade vi på att de hade ngt ätbart,,vi hade delvis fel.
Bar Teos är inget ni någonsin behöver besöka.  Om deras dass var   det skabbigaste jag sett på länge så var inte restaurangen mye bättre. Maten var förfärlig och när jag stoppade i mig de minuskula tapasen undrade jag lite försynt om Finnair tillhandahåller vuxenblöjor med kort varsel.  Bubbel och öl hade dem iallafall  men det var också det enda som var ätbart och vi kom hem med en otillfredställd känsla i magen och en smygande misstanke om matförgiftning. Det blev inte så
,troligen för att vi grundat med en del drinkar och på så vis desinficerat hela tarmen men det var ett close call,,,
Efetr en  lagom frulla på hotellet gav vi oss så av hemåt och när vi landade på Kastrup tyckte Kapten(som kategoriskt vägrar äta frukost även när det ingår)  att det var dax för mat igen och vi satsade på Burger King  på flygplatsen,, troligen för att de har öl?
De kallar ens namn när ens beställning är klar och det verkar som om Finland smittat av sig ohjälpligen på Jimmy som numera går under namnet Imy ,,ett tecken så gott som något  på att Finland inte är klara ed oss och att vi måste dit än en gång för att besöka åtminstone en av de 1000 sjöarna;) 
Over and Out.


Inga kommentarer: