Sidvyer, senaste månaden

lördag 7 juli 2012

Att vara egen och semester.

Semester,,,,vad är det? Ja jag har haft 1 veckas semster per år ca max,i hela mitt vuxna arbetsliv. Blev lite lack när jag igår kollade på facebook och alla skrev "4 veckors semester!!"  Tjurade ur och kontrade med att jag inte ville höra skiten. Detta orsakade lite morrande kommentarer.
Jag har kommigt in i en period där jag är tröttare än någonsin,samtidigt som jag vill göra så  mycket.
Jag vill resa lite,jag vill måla mycket,men just nu funkar det inte alls. Resa har vi nyss gjort,och redan efter den veckan var det svårt att få månaden i studion att gå ihopa.
Då säger folk" gnäll inte,detta visste du när du startade eget!" Njä,,det visste man inte. Man var fullt beredd på att jobba röven av sig,men sen kom alla de andra besvikelserna staten ger till egenföretagare.
Semesterlön: nej såklart inte,jobbar man inte får man ingen lön,det är jag ok med.
Lättnad från preliminärskatten: nej,den ska in alltid,vad du än gör,oavsett om du inte KAN jobba. Då måste du lägga företaget vilande,och det får du bara göra 2 gånger sen måste du gå i konkurs.
Preliminärskatten är ca 11-12tusen för mig i månaden,sen regleras det i slutet av året.
Hyran måste naturligtvis in,el och telefon,internet osv ska också in,och för mig är det det lilla men det ska ändå in.
Sen måste du leva på semestern,och ni som har semester vet att det går en del pengar åt när man är ledig i 4 veckor.
Allt detta ska jag då jobba in som ganska mycket redan går så hårt jag kan (inte tokhårt,men just nu tex tillåter inte min kropp mer stress) vilket i grova drag innebär att jag ska jobba dubbelt så hårt i en månad som jag  gör nu.
Gå upp 5,starta 8.00-14,kort paus sen ny kund 15-21,sen hem och rita till nästa dags kunder och kanske äta. I säng 00.00. I en månad. Då kanske,,,
Jag förbihåller mig rätten att vara lite bitter. Jag kan stå ut med 7 dagars karens och en riktigt usel sjuklön OM man skulle behöva vara sjuk på riktigt.Jag blir inte kass helt enkelt.
Det är ok att vi måste sjukförsäkra oss rätt dyrt för att då undvika att hamna i vårdkön,och att man måste pensionsspara själv för att ens få något sen. Det är ok att man som företagare inte har några rättigheter alls om något  går fel med köp (se laserärendet) och att inget försäkringsbolag vill ge en rätts skydd.
Det är ok att en anställd kostar mer än de drar in och att DE måste få semester(betald) så man inte kan ha en anställd som är på plats och drar in pengar ,om man är så liten som mitt företag är.
Hade regeringen bara insett att EN liten lättnad hade kunnat vara ok för egenföretagare.
Tex,ett företag med max 2-3 anställda skulle kunna må bra av EN månad utan att behöva betala preliminärskatt. Då kanske man hade sett fram mot sommaren?
Nix,,tar inte emot idiotiska sura kommentarer på detta inlägget att "sluta vara egen då förfan" och "du har det så jävla fett för att du är egen"
Nä,,så fett är det inte. Testa ett jävla år så ska ni få se.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Håll ut! Eller ge upp, det gjorde jag. Jag orkade helt enkelt inte med allt omkringbjäfs. Enklare att bara vara anställd. Men tråkigare. Nej, kämpa på, håll ut och alla de där andra klyschorna. Du fixar det. Och gnäll av dig på bloggen när det behövs.

Marita sa...

Som jag och mannen håller med dig!!!!

Anonym sa...

Nä det är aldrig lätt när det är svårt :/

gunilla de luxe sa...

Vill folk inte läsa gnäll på FB så får de ge fan i att läsa, alla bestämmer själva. Jag är uppväxt i ett familjeföretag, ett väldigt litet sådant. Och förresten vad skulle vi göra utan alla företagare? (speciellt alla småföretagare som gör världen intressant) Du ska ha en stor fet puss och kram för att du gör folk fina!

Stina sa...

Tack alla fina!! Älskar Kikkis kommentar"håll ut eller ge upp!";)hahahah den är så enkel men så sann:)!!