Sidvyer, senaste månaden

söndag 25 oktober 2015

Daniel Berlins 2015 ,matresan på 20 kvm.

Det har inte varit många Michelinupplevelser i år,mycket för att vi har ett helt hus att renovera,men ibland måste man unna sig för att bryta vardagen och inte tappa siktet på vad som är viktigast i livet,,att njuta lite av det också. 
Vi fick chansen att testa Daniel Berlins i Skåne TRanås,och det är nästintill omöjligt att få bord där,fråga mig inte hur det gick till!
Vi arriverar 3 stycken förväntansfulla matresenärer utanför det lilla lilla huset som förr innehöll Brummers Krog,ett då väldigt bra ställe även det. Lyktor pryder den tysta mustiga höstkvällen och det är nästintill vindstilla,,
En tjej möter oss i trappen  och ber os,,,gå en runda i byn,,?
Nä sa jag,mina Versacheklackar är INTE gjorda för att vandra i skånska lantbyar med grusväg,,plus att vi ÄR skåningar,,vi tycker nog inte små byar är lika pittoreska som folk med 08 i riktnummer;) 
Vi fick helt sonika stå ute och vänta och röga pipa tills vi bli insläppta,denna gången med varma hälsningar av Daniel själv:)  
 Det lilla lilla rummet som innehöll 5 bord var väl upplyst,något jag uppskattar massor,jag vill se maten,inte äta i skumrask!  Daniels far som är sommalier på stället välkomnar en( såväl som ALLA som jobbar där inklusive kocklaget) och spelet börjar. Champagne och snacks är det  som start,och allt som allt fick vi 21 rätter,alla olika smakupplevelser. Vissa ljuvliga och nya,andra mer som ett gott varmt minne du har i bakhuvudet om hur trägården där du lekte som barn luktade,eller bara den enkla sanna smaken av rent kött i all sin perfektion.
 Detaljer. 
Ingentin är lämnat till slumpen,från tallrikar vaser glas och vattenkaraffer till servisens kläder.Ljuset,duken,stolen taket,,allt rimmar. 
Allt är koordinerat enligt vad Krogen vill att du ska uppleva.
Rätt nummer 1: Torkad lök,libbsticka och råg.

 Rätt nummer 2 hette Trädgårdsstjälkar råräka och äpple,en skedfull instoppat i ett fruset skånskt äpple.
 3:vispad torskbuk,krondill och kålrot.
Här börjar det bli intressant,,jag tyckte inte äppelrätten var så otrolig merän att den var väldigt vacker,men torsken startade nyfikenheten garanterat.
 4.Fågelskinn ,rabarber och vaktelägg.
En fantastisk rätt som lämnade en med intryck resten av kvällen.

 5:Jäst pannkaka ättiksfläsk och pepprig rot,,pepparrot,något jag går igång på.
Här någonstans inser vi att bordssällskapet i andra hörnan har en dam som troligen borde sitta på PizzaHut istället för på Skånes bästa krog,,, Hon startade med att konstatera att "vin,,di ska vara så sutt som möjled!" ,,,ja,vinpaketet här är nog inte riktigt hennes grej då. När jäst pannkaka kom inkonstaterade hon att detta kan hon ta resten å kvällen ,fläskpannkauga är gott! Vi fortsätter tiraden med dubbelnougat(istället för den finaste chokladen och frågan om det fanns chokladmjölk istället för kaffe,,, underbart roande. Jag satt och väntade på ketchupförfrågan;)
 Här,,,rätt nummer 6 som var kvällens höjdare! Fågellever fett och mörkrostade kryddor(anis och kanel om jag inte minns fel) Det var som en ren dans i munnen!!Här avrundades även snacksen som man började med och lite varm mat strömmade in.
 7:Tångkrabba grillade växter och blomkål. Detta var rätten som smakade som trädgård,,precis så som den doftade när den förändras från sommar till höst för gott. Mäktigt att kunna fånga.
 8:Sött bröd med kö eller getsmör. Brödet var sött men även ytterst salt och jag kunde faktiskt inte klämma i mig hela trots att den var stor som en tändare. Kapten tog vid gladeligen!
 9:Kvällens vackraste.Torsk ,broccoli,blommor från egen trädgård och gröna bär. Torsken var så sammarbetsvillig att jag misstänker att den fått hänga till sig,något jag glömde att fråga. Perfektion.
 10.Dovhjortspets,blod och valnötter. En tartar på dovhjort med valnötter ovanpå på ett kex av torkat blod. Denna kunde jag inte heller avsluta,inte för att den inte var god,men är man ett näsblodsbarn funkar det kexet inte,,,inte alls;)  Kapten och DO stegar in to save the day!

 Medans herrarna gör bloggminen förbereder köket mer symfoni.
 11:Omgjort ankägg med fermenterade korn,,en av de mer intetsägande,om än intressant när man plockat ut gulan och tillrett dessa bitar var för sig för att sedan lägga i hopa dem igen i helt annan form.
 12:Mandelpotatis,hasselnötter ,krusbär och lök,,denna var min favorit ,hasselnötterna var bittra men ack vilken lök;)
 Paus och så dyker självaste Berlin upp,,långtidsgrillad rotselleri (12 timmar om jag inte minns fel?) som gröps ur och serveras med en soppa,,på rotselleri;) Sellerin blir som kött,mycket underligt och imponerande!
 13:Rotselleri ,rotselleri och rotselleri då;)
 En paus för magen (ja det behövs,många små men ytterst mäktiga rätter)  och man får en filt och visas ut till bakre terassen där pappa Berlin skänker buljong på morot, pumpa och havtorn.
Till det får man testa två stycken grillade fåglar,bläsand och kricka,,kricka var magiskt!! Tänker inte kolla upp vad det är för fågel,då får jag ångest;) 
Rätt nummer 14 således;)


 Efter pausen står det 2 perkolatorer och puttrar med buljong och örter. Ber om ursäkt för  de kassa fotona,jag ville inte vara ivägen för någon;)

15: Till buljongen får man vild svamp,plommonsmör och kastanj.

 16: Gräsand myskmadra fläder och kål. Ja vi kallar det harsyra då då,och det var ytterst fräscht att få det på restaurang till skillnad från att vandra i skogen och våldsäta det ,undrandes om katten hunnit före en;)
 17: Kronhjortskalv,snärjtång  och jästa päron,,,kött,ja köttets kött vågar jag kalla detta. Jag tror jag andades in denna rätten. Till hjorten fick vi  det tyngsta rödvin jag någonsin smakat. Det  LUKTADE huvudvärk inlindat i 24karats guld med  aftondans och dricks!  en 2012 Cote-Rotie av Jean-Michel Stephan ,, önskar att få tag på ett par flaskor sådant,,det var för bra för att glömma!
 18:tillval av ostar från Villhelmsdals gårdsmejeri   med pumpafröknäcke och sylt på hallon och blåbär,gott som alltid.
 19:havreplätt med aroniabär lavendelgrädde och rödbetspuré,och ja,det var så gott en plätt kan bli utan att göra den av ren kärlek!
 20: Vresrosnypon och frusen oxelbladsgrädde,,här saknas ett foto kan jag säga,vinpaketet kan ha med detta att göra.
 21: Salt maräng rosmarin ,getyoghurt och kärnmjälk,en fantastisk rätt!
 Efter sista rätten går man ut i orangeriet och  får kaffe från colombia ,lite starkare och choklad  från fabriken i byn såklart,det ackompanjerat  av en avec och blues,,perfekt.
 Efter det tog taxin 3 mätta och sjukt belåtna matresenärer hem ,,hem till morgondagens måsten och draman.

4 kommentarer:

Helen Fröderberg sa...

VIlken matupplevelse!

Har kört förbi stället många gånger och vet att det är fine dining. Men inte på detta sätt.

Blir till att försöka boka bord.

Anonym sa...

Åhh!! Spännande! Vad kostade det? :3

Stina sa...

Anonym mmatmeny 1500 vinpaket kommer jag faktiskt inte ihåg!

Anonym sa...

Den krogen åker in på min bucketlist! Har åkt förbi så pass många gånger. Tack för detta inlägg! :)