Sidvyer, senaste månaden

onsdag 21 september 2016

Prag lucky 13?

Eftersom jag inte kan hållamig från Prag OCH det  är årsdagish för vår förlovning där drog jag och Kapten ner en sväng för att bara njuta äta och dricka! Det började såklart i Loungen på Kastrup. Förr har den varit fräsch ( om man bortser från stolarnas DNA indränkta handtag) tyskt och lite exklusiv,men det hr dramatiskt ändrat sig. DNA är lite överallt,det är skitigt och fullpackat och det skiter dem fullständigt i,de öser in folk oavsett om det är fullt eller ej. Detta misstaget gör vi INTE om.

Det sägs åt en att studera säkerhetsinfon på kortet framför en i stolsfickan och jag gör det var gång. Jag tolkar och försöker förstå men det är inte alltid så solklart som de tror att de lyckats få det,tex här:
OM det hoppar upp en obehaglig dvärg i knäet på flygplanet får du se till att dela bälte med denna.
Sjukt nervös satt jag och spanade efter obehagliga dvärgar och hade alla ursäkter redo, typ2 jag har inget extra bälte" eller " jag är allergisk"
Här: Är du akut uttråkad kan du böja dig fram och dra något gult ur röven.
Jag var aldrig riktigt så uttråkad på en flight som tar ca en timme men till Vegas ska jag komma ihåg detta partytricket.
Här:För att kväva den obehaglige alven måste du först maskera dig  och sedan hålla liknande mask UTAN andningshål  framför näsa och mun på odjuret  i ca 10 sekunder . Det tar alltså inte längre tid för sagofolk att kvävas,deras lungor är skitkassa. Notera även i övre vänstra hörnet,,gula väskor är förbjudna,,,,

I am so screwed,,,
Börjar det brinna på flygplanet ,,ja bend over och ta vara på de sista goa sekunderna av ditt liv!
Och sist men inte mindre viktigt,OM nu denhär minivarelsen uppenbarar sig MED gul kjol,kittla skiten under armarna  så drar den sin väg igen . Jag som trodde spela död var  det riktiga trickset när småfolket anfaller?
Som ni kan förstå är flighter förvirrande för mig.
Vi landade i ett 30gradigt Prag och började genast leta efter ett vattenhål att fira av semestern med:) 

Jag hade som vanligt bokat på Imperial och väntade tills dess med att ta mitt efterlängtade första glas rosé. Dit går vi alltid,för att det är ett måste bara.

Americky Bar fick sig en dust med ,även detta ett måste stopp när vi är i Prag,det känns annars som att jag inte uppfyllt alla kraven. Konstigt nog finner jag mig hovrande i och runt detta huset  mestadels av tiden,,det är som om jag inte kan släppa det med sinnet.


 Till kvällsmat ville Kapten tillHooters för att det har flyttat närmre centrum. Visst,deras vingar och curlyfries är fantastiska men det var också allt som var fantastiskt. Det tog 1 timme och 20 minuter innan vi fått all maten. Vi fick fel öl,det tog evigheter att rätta till alla felen,fel vingar när de väl kom ,hamburgaren var vidrig,pommesen och lökringarna inte ens låtsasvarma ,,ja det var inte mycket rätt där. Jag försökte vänta med att äta upp innan Kapten fick sitt men nej,,det var hopplöst. Aldrig dit igen.

Vi vandrade planlöst rundor tills vi var trötta och somnade gott på Kampa Park Hotell.


Fredag morgon tog vi en obligatorisk bild vid kärleksbron. Våra hängelås är sedan länge borta men det gör inget,,jag har en ring istället;)

Vädret var underbart varmt,plågsamt på vissa tider men för det mesta helt underbart.
Jag har ALDRIG varit så illa förberedd inför en resa som denna,,jag hade kanske 5 olika klädesplagg med mig och vart och ett av dem saknade något,tex hade jag en fin klänning hade jag glömt  fina skor till den (röda gympadojor does not cut it) hade ETT par strumpebyxor med mig,gjorda för arktisk vinter,den svarta klänningen var sliten och tråkig,,jag panikade och handlade nya kläder MED MÖDA!! Har väl aldrig hittat så få roliga skaer i Prag som just när man behöver det!!
Hängsleshorts vit tröja och nya strumpbyxor som andades,,set for tonight.
Vi åt lunch på La Bottega,jag tog kött såklart och Kapten tog Skaldjurspasta

För er som älskar macarons gör de magiska sådana här och de har takeaway  så man kan även köpa picknick här och ta med sig ut i stan eller parken:tips.

Vi hittade en pip och tobaksaffär som Kapten kollade i och jag shoppade loss i;) Där inne fick man röka minsann,,kapten vågade inte;)
Jag hittade bland annat en chefig rom som jag tog med hem,,snigelmustach måste innebära att den är grymme? 

Det var sagt att vi skulle ta en båtresa för det måste men när man är Kapten och vi hittade en som avgick 20 meter från hotellet:) Underbart väder och riktigt stekhett var det,en perfekt kväll för en tur på floden.


Vi  tog en öl och gjorde oss iordning inför kvällens bästa,ett besök på Aromi,en grym italiensk restaurang.  Om ni undrar varför ni aldrig ser Kapten skratta såhär hjärtligt är det för att jag ALDRIG tänker på att ta upp kameran när han har skitit i hissen,,men denna gången hann jag. Alltså manshumor när den är som bäst,,släpp en brakare i en hiss på e kvm och se på dina medresenärer kvida.Roligt.
Det var en bit att gå och Kapten blev tystare och tystare,, tillslut ,2 meter innan ingången sa han ynkligt "jag mår illa" ,,, jaha,,4 km tillbaka då sa jag och åt själva;)  Det visar sig att Kapten blivit matförgiftad av skaldjuren i pastan på lunchen och nu hade så ont i magen att han var spyfärdig. Kapten gick hela vägen tillbaka till rummet och jag dinerade i stil med alla mina vänner i telefonen;)


Det blev en viss förvirring när jag satt ensam där. Först kom de inte med menyn  eftersom de trodde jag väntade på någon,sen när jag väl fick den och ville beställa fick jag tvinga dem att ge mig en fördrink,, det gick sådär. Jag fick min amys och förrätt samtidigt som jag fick min drink,och sen när de då fick komma ut med förrätten igen hade jag inte fått vinet till som jag fick be om,,hahahaha i italien dinerar man IKKE ensam som kvinna;) Trots dessa missförstånd var allt perfekt. Maten var så bra den kunde vara och vinerna toppen! Jag ångrar inte en sekund att jag stannade,denna upplevelsen kommer att stanna kvar som lite extra speciell.När jag skulle gå hem ÖSte det ner!!! Jag fick springa in i en taxi och åka hem för jag hade noll jacka eller paraply! Väl hemma hade ösregnet avtagit ch jag smög runt i mörkret och tog lite mysiga foton,inte helt redo att stoppa in mig i ett tråkigt hotellrum riktigt än;) 


Jag gick upp till  ett annat stammishak och tog en öl och kollade på folk och njöt ut de sista timmarna av kvällen. Det var magiskt varmt och en underbar stämning i staden.

Jag sprang in om thaimassagen och fick ryggen uträtad och när det var färdigt regnade det som fan igen. Jag kunde inte låta bli att ta lite kort  då det är sällan man får se Prag i detta skicket,blött ångande och levande.

Morgonen därefter var Kapten helt ok och vi gav oss ut på upptäcksfärd . Eftersom detta är min 13:de gång ser man sig om efter  nya upplevelser och vi hittade en! Tar man sikte mot lilla Eiffeltornet  och bara vandrar uppåt  så hittar man ett kloster där munkarna brygger blåbärsöl och man har en magisk utsikt över hela Prag.Detta anbefäles :)
Vi vandrade planlöst rundor ännu en dag  och hittade lite vattenhål:)
Det blev lunch på Kolkovna är man alltid får sjukt bra mat. Michelin har rekommenderat i över 6 år om jag inte missminner mig,och det har aldrig varit kass så ofta vi har varit där.


Vi dippade ner på Americky och testade lite fler drinkar  ,denna gången inte alls bra. Min mint and qucumber martini   var gjord på enbart mint limejuice och hendricks gin,,,det  var skitäckligt. Jag fick be om sockerlag  och bartendern tog fram menyn och pekade och sa att det skulle bara vara limen och gin i den,,mmm tyvärr har jag svart bälte i att beställa denna här,, den ska INTE vara skitsur! Fick sockerlag och  det ordnade upp sig;)

Den stora tragedin  i denna helgen är att jag dubbelbokat resan med Fulltofta Oktoberfest,,resten av lördagen spenderade jag i depp,,jag tyckte det var så jävla tungt att  missa denna årets största dag:/

Om man bedömer utefter bilderna  så missade jag en hel del:/ 
Vi åt en underbart lokal maträtt uppepå Beseda Malostranska  och  en drink på Cash Only bar  sen gick vi och lade oss för att sova bort lördagen då jag helst ville vara hemma.
Här kommer jag att kasta om tidsbegreppen lite för det är enklare ! FÖRST gick vi  en guidad tur i Obecni Dum  men de bilderna kommer sen i en lååångt bildserie efter detta:) 
På Söndagen var det EN sak som behövde  hända och det var  F1 ,, Kapten är slaviskt  noga med att  se detta och jag kunde inte lämna honom i den sunkiga baren fulla av engländare  och jag fick snällt sitta  med honom och glo på det;) Det var faktiskt inte helt oävet men att sitta i en källare med  öl och sport  men det blev lite för mycket  för min lilla  kropp och jag behövde mauuuud.


Söndag morgon var lite planlös så jag bestämde mig för att kolla på Gamla Centralstationen   i Prag,,ett beslut jag ångrade bittert.

Ett av de vackraste husen i hela Prag står alltså och förfaller  riktigt illa. Ena delen används och typ underhålls men resten av ett hus från folks finaste drömmar används som sopstation för bara skit!! Staten behöver skärpa sig och ta tag i detta ,annars försvinner ett landmärke.
Efter detta hade jag bokat en rundtur på municipal Hall och det var den mest magiska upplevelsen jag haft på länge.
Huset byggdes som ett testamente för att Tjeckiens folk var stolta och inte alls det förtryckta folket som det österrikiska  väldet  ville ha dem till  och när de äntligen fick tillstånd att bygga detta planerade dem det in i minsta detalj. Det märks. 7 år tog det att bugga detta fantastiska bygge och  alla lamporna är designade av en firma,el dragen och upphängda av en och den samma!
Under kommunismens tid stod bygget och förföll,man fick röka inne och inget reparerades någonsin,men så 1993 tog man tag i det och hällde ner en halv miljard koruna i det,,jag är så oändligt tacksam att jag aldrig såg det innan och så jävla tacksam att det restaurerades!!
Jag låter bilderna prata om resten då det inte finns så mycket mer att säga om denna skönhet än vad bilderna själv kan berätta.De ENDA speglarna som är kvar sedan stället byggdes i orginal 1906,,inte svartnade eller något alls.
Sen kom vi in i salen som designats av Mucha ,,och det blev för mycket för mig. ,,jag började hejdlöst gråta och  blev lite överväldigad kan man säga. Att ha tittat på hans grejer i så många år och ändå inte vara det minsta förberedd på hur magiska de är irl,,det överrumplade mig.
Det blev en tidig kväll eftersom vi skulle upp kl 4.00 dagen efter  och det var allt för prag för denna gången,,mätt i ca 2 veckor,sen vet jag att jag dras dit igen.
6 kommentarer:

Anonym sa...

Har du besökt Benhuset i Sedlec? Det är ett kapell cirka 1 timme från Prag som är berömd för sina konstfullt arrangerade ben från cirka 40.000 människor.

Stina sa...

Är det samma som i kutna hora?

Louise sa...

Hej! Har du varit i Prag under vintern någongång? Funderar på att fira nyår där, men lite osäker på om det blir lika mysigt när man inte kan vara ute lika mycket som på sommaren. Tänkte om du hade några tips? :) Tack för en bra blogg! Mvh Louise

Stina sa...

Inte under Vinter vinter men det är nog sjukt mysigt! Jodå du kan vara ute lika mycket,glöm inte att Prag är lite varmare än skåne tex,så jag tvivlar på att snö är vanligt. Överallt säljs varmt vin och det är full rulle på julmarknad så bara åk! men boka nu,det är dyrt och poppis på nyår;)

Anonym sa...

Det är samma som Kutna Hora :) Besökte du kapellet?

Stina sa...

Jajamän vi körde hela rundan ,italian court,katedralen och the ossuary ,riktigt gutt! OCH en liten liten lokal pizzeria dit ingen turist hittade där pizzorna var magiska och vinet kostade 9 kr glaset;)