Sidvyer, senaste månaden

söndag 5 juli 2015

Göta kanal 2015
 My peeps har valt att bo  långt borta,och därför blir det väldigt sällan man träffas,men förutom att Örebro är långt borta ligger det relativt nära Göta Kanal! Inget jag någonsin tänkt på men man kör ju förbi Borentsberg var gång man är på g dit upp och har aldrig kört genom för att se skönheten som ligger där. Vi fick en Göta Kanaltur av moren i julklapp,en liten nätt halvdagstur ,och så bli det att jag packade väskan och drog Norrut!
Fick äntligen träffa leon igen (skam på torra så var det sedan Jul jag såg honom sist och ett halvår i de åldrarna göra vansinnigt mycket!) Lite lite  blyg till att börja med men det lossnade efter säkert 5 minuter;)
 I en sjuglig värme hängde vi vid/i poolen och jag ordnade så att även Örebroarna fick Cosmos!(ja inte hungen då då) Pågen fick ingen cosmo men väl citron!!! Hahahahahaha

 Flädern stod i full blom ( en  månad försenad,troligen helt förvirrad över att det först var arktisk kyla,sen tropisk värme!) och det luktade så somrigt det någonsin  kommer att göra,,,fram till Leon fyllde sin baddräkt  och gav oss en underbar ursäkt att  duscha och starta grillen för kvällen!
9.30 var det avgång i Borentsberg,men när vi  kom dit hade båtfan gett sig av redan!! Tydligen går man på 9.00 och drar ut en repa på sjön,sen kommer man tillbaka och plockar upp oss som inte kunde lista ut detta genom psykisk  överföring. 
Båtfolk?
 Det var så ohyggligt varmt,men så fort man kommer på båten fläktade det och blev sådär perfekt som det nästan aldrig blir,,en dag som gjord för Göta Kanal!

 När man hoppat på båten tar de upp ens matbeställning för lunchen och sen är det bara att gå ut på övre däck och kolla på sceneriet,,vacker utsikt efter vacker utsikt bara bjuds upp och det är sannerligen vackrare och mysigare än man kunnat tro. Kanalen har sin egen takt och där stressas inget. Det syns på kor och får som betar längs kanalen,,de är troligen de mest välmående djuren man kan se.
 Man kan även cykla en sträcka längs dragvägen som löper längs med hela den handvävda kanalen ,och i 5 grader mindre väder hade det lockat väldigt.

 Liiite lite funky är det att vid olika tillfällen åka över akvedukter där bilar kör UNDER oss,,under vattnet. Bara tanken på vad dessa massorna väger och vilken ingeniörskunskap som krävts för att tillverka dessa får en att vackla. Tydligen hade de försökt bygga den nyaste akvedukten med moderna metoder och täta den med nyaste bästa,,det gick inte och de fick helt enkelt täta med samma som hela kanalen är tätad med ,dvs en prefekt blandning av lera jord och sand,,,tänk så enkelt det kan vara;)
 Leon var så upptagen med att titta på ALLT som bjöds,båtar ,kor,människor,mer båt och mer kor att han troligen komasomnade på natten!
 Paus för mongofoto,,viktigt! MNoren har inte riktigt greppat köllösa bådar och burkar fortfarande i var hörna. Nå,,vi låter henne,folk tror mest att hon har nackspärr och är lite yvig i rörelserna.
 Är så tacksam att morän gav oss detta,något jag var lite tveksam till i början(att köra 50 mil för att båta 4 timmar) men det var så värt det och 15 gånger till över det!!!
 Party and Play  rederi??
 När man vill få ett leende av barnbarnen rycker man morfar i skägget som det gamla talesättet låter!
 BÄSTA solplatsen!
 Vid 11.00 äter man en lätt lunch på antingen lax paj eller fläskfilé och tar en go dricka. Maten var faktiskt riktigt trevlig och den ingår i båtpriset av ca 500kr + drickan ej inkluderad. Man kan såklart välja en längre dagstur för mer pengar,tror inte att det finns ett tak på hur mye du kan få betala om du åker hela kanalen och bor på båten,men oj oj oj så värt det!

 Sen ut igen och kolla på never ending sceneri!! Efter en rejill glass då;) Under hela turen har de cafe med glass öppet så man kan dricka och fika som man vill:)

 Sen kommer man till de spännande bitarna,slusstrappan! Ja,jag har sett filmen,ja jag vet hur de funkar,,och ändå står du som en dålig fågelholk och tittar när de pumpar ut vatten så man sjunker!
Och att på nolltid sjunka så drastiskt med en mongostor båt aoch i ögonhöjd,väldigt nära se de massiva mängderna vatten som håll tillbaka av ingeniörskonst! Kanalen fylls by the way inte på av sig själv utan det får pumpas in vatten konstant!
 Jag,,lapar skugga? Skulle kasta dramatiskt med håret men ser mer ut som en hippie i solbön.

 Liten börjar bli stor och kan vandra överallt nu,även hålla långa konversationer man inte förstår något ALLS av,mer som ett tvillingspråk,minus tvilling! Väldigt underhållande och fascinerande !
Tog patriotiskt tillfället i akt att visa honom världens vackraste flagg,, 

Väl framkomna i Berg  och efter att ha droppat många meter i slusstrapporna hoppar man på en buss som tar en till Borentsberg igen,,,en buss UTAN ac och utan ens fläktar,men väl med en taklucka och en jättego bussfarbror vid namn Kalle,,som sig bör! Man slussas till ett museum  av slag som har många gamla montrar med döda flugor och leksaksbilar ,även med genuin mormorssoffa,äkta fläckar och allt!
 De har ac,,it was good. 
 Kungen och Silvia har varit här tidigt 80-tal,,de såg lika konfunderade ut som jag kände mig. Montrarna som de har alla dessa förtappade leksaksbilar i är dock ett utställningsobjekt i sig,och böckerna från 1905 de ställer ut ville jag köpa,,,fick man inte.
 Jag passade på att ta vara på en tropisk natt med sjukt stor disig vaniljmåne,,luften sorlade av överlyckliga semestrare som mjukt skålade i den 21-gradiga värmen ,skrattade och levde som om denna natten aldrig kommer igen,,,som sig bör.

1 kommentar:

Maja sa...

Men fy fasen vilken söd unge! Som en liten marsipangris!
Och vilket bra utflykts tips!! *antecknar*