Sidvyer, senaste månaden

fredag 9 januari 2015

En guide till er perfekta tattoo!

Nu börjar ett  nytt år med nya jobb som staplades upp och ska betas av  från och med nu och resten av året.  En stark känsla är att jag inte vill ha fler bokningsdagar alls,det är helt enkelt inte ett hållbart alternativ och alldeles för många människor blir arga istället för glada.
Det var inte bara Coverups som ställde mig frågande denna gången utan även de förfrågningarna på motiv och stilar som helt och hållet inte är jag alls,så här följer en liten hint till vad man ska tänka på om man vill tatuera sig.
"Hej ,jag vill ha DENNA tatueringen"
Nej,det vill du förhoppningsvis inte,du bör vilja ha något helt eget som andra tittar på och tänker WOW,en sådan skulle man haft. Om du sen tänker på att de skulle rätt upp och ner kopiera dig,då är det inte så roligt längre,och så får du inte göra mot någon annan heller.
Denna armen kan jag inte räkna hur många förfrågningar man fått på,och då kommer jag till nästa problem:
Detta är en kille i Göteborg som heter Niki Norberg som har gjort denna. Han är hands down en av sveriges bästa black and grey tatuerare ,dvs skuggade tatueringar utan färg,eller ett minimum av färg. Om ni vill ha en liknande arm är det ENDA rätta att försöka boka tid hos honom. Bara där kan ni få EXAKT detta. Till svar brukar man få  "han är så långt härifrån och han har jättelång väntetid!"
Mmmm,,det finns en anledning till det,och det finns en anledning till att din lokala deltidstatuerare inte har merän en dag eller så att vänta. Det kommer ALDRIG att bli bra  att kompromissa där,,,aldrig.


Problem nummer 2: Om man kollar på min hemsida eller min facebook eller instagram går det inte att undvika att  skuggat inte alls är min primära grej,utan färg är det jag vill göra och är bäst på,och då är det inte rätt att gå till mig  med en enbart skuggad önskan,då letar du upp en tatuerare som har enbart skuggat  på sin hemsydda:) Enkel tumregel.

För mycket: "Hej,jag  vill ha en båt för min farfar,en vindgud i molnen för att han alltid sa att vinden skulle vara gynnsam,en japansk sol för min pappa som jobbar i japan ,en japansk våg för att han vindsurfar,ett drakhuvud på båten för amin mormor,och en text ingömd lite här och var med styrkeord för migsjälv,och jag vill ha detta på min överarm ,max 10x10 cm."

Nej,,,det du egentligen vill,som alla andra,är att ha en magiskt fin tattoo som alla kommer att säga wow när de ser,men du kan inte rita kanske eller har svårt att se det färdiga resultatet (som för övrigt är vårt jobb) ,men med den blendermixen av allt och inget blir det ofta bara pannkaka,och har du riktigt otur så kommer tatueraren bara att sucka och göra det,och du går därifrån med en russinskog som inte alls liknar den magnifika saken du hade i ditt huvud.  Planerar du en helarm,då kan det vara bra att ha lite ingredienser som KANSKE passar ihopa,men du får även vara lite beredd på att tatueraren säger nej,att vissa saker bara inte GÅR att få in fint. I slutändan ska du tatuera dig för DIG inte för din moster faster,syster,bror,hund,barn,vän,pojkvän. Problem nummer 3: "Hej jag vill ha en helarm,jag gillar skallar." Om det är allt du kan komma på att fylla en hel arm med är det läge att vänta lite till,och låta livet komma på vad det egentligen är du vill ha i en taxering. Ofta vill man ha looken av att vara jättetatuerad,men vet inte med vad,och det brukar resultera i väldigt fantasilösa saker,,och du vill INTE se ut som  Mr.Cool ice.Problem nummer 4:"Hej jag vill ha newscool,gulliga överdrivna djur som är lite crazy" .Än en gång måste man kollapå vad tatueraren gjort innan. Newschool är väldigt speciellt,och man måste ha en talang för det  då man måste rita varje grej från scratch,och har man inte den stilen är det väldigt svårt att  hitta på så att det blir "rätt"


Som realistisk tatuerare,dvs man avbildar saker som finns,är det då inte bara att sätta ett par stora ögon på ett djur och utbrista "newschool",,det blir som ni ser,inte jättebra.
Oldschool är samma lika fast svårt på ett helt annat sätt. Oldschool är uppsprungit från att man inte kunde rita så skitbra men ville tatuera,vanligtvis en gammal sjöman som lagt seglarskorna och stadgat sig i hamn. Förenkade motiv av båtar ankare rosor och framförallt damer var det som gällde,men förenklat var själva grejen. Att förenkla det på exakt rätt sätt är det supersvåra. Som realistisk tatuerare vill man gärna ha djup i det ,och då blir det en slags crossover som inte alls är ok,och som oftast bara ser ut som en dåligt gjord realistisk tattoo. I min mening är oldschool det svåraste att imitera av alla stilarna som finns.

Problem nummer 5: Massproduktion.
Om du har fått en sjukt bra idé  till en tatuering,fundera på VART du fått den ifrån. Har du sett den på instagram TV eller andra sociala medier ska du googla den,typ birdtattoo ,flying birds,shilouett  birds och se vad som dyker upp.  I detta fallet dyker det upp terrabytes av exakt samma tatuering på lite olika sätt och ställen,och den sorgliga sanningen är att du inte alls är ensam om den,utan kommer att träffa på en massa massa folk som har dem ,och det är aldrig roligt:/
Tatueringar som synts i TV,på tex fotbollsspelare eller musiker och andra kändisar (the Rock) kommer GENAST att kopieras till tusen och inte bara är det synd om artisten som hade den först(oftast är det inte ens så ,utan de har i sin tur halkat på en trend som redan existerar)  utan du kommer att vara en av många miljoner som har nästan exakt samma tatuering.
Till dessa hör drömfångaren,evighetsåttan(med ett ord i)
Mandalamönster,spetsmönster under tuttarna
Texter överallt men framförallt Rihannas shhhh på fingret eller barnens namn och födelsedatum,
 med mera med mera.
Folk blir arga på mig för att jag inte vill göra dessa tatueringarna,men det är ALLTID  för kundens egna skull. Detta baserar jag på alla de kinatecknena jag var med och tatuerade in i början av min karriär för 14 år sedan,såväl som svanktribalerna eller "svenne"tribalerna. Dessa täcks nu över i drösar och det kommer inte att vara annorlunda på något sätt med  de tatueringarna som är extremvanliga idag,det kommer bara att vara mycket svårare då alla tatuerar in allt mycket större än förr.
Hör nu allt jag säger med en mild ton,jag är INTE ute efter att håna någon alls,bara hjälpa er att sålla i djungeln av möjligheter,för det är vad som finns där ute,extrema möjligheter baraman tänker efter lite,sparar lite och bjuder sigsjälv på detta som om du är Drottningen/kungen i livet,bara det bästa duger!4 kommentarer:

Marita sa...

MR Ice Cool ser ut att skrämma skiten ur kunden i bakgrunden.

Anonym sa...

Så jävla bra skrivet 👏 /Sis

Lovisa sa...

Hur är det med tatueringar och mode? Klart att man vill ha det som man tycker är fint, men i vissa fall beror det ju av vad som är "inne" för tillfället. Man påverkas ju...

Stina sa...

Ja man ska INTE välja vad som är inne för tillfället,då gör man det av fel anledning,man måste tänka att tatueringen ska passa dig när du är 65 med,och kanske chef på ettstort företag. Kan man inte se det,ska man inte tatuera sig.