Sidvyer, senaste månaden

lördag 16 juli 2016

Villa Strandvägen trycktestas!

På fredag kväll hade vi då bokat bord till oss 6  på Villa Strandvägen men Maritza var tvungen att akut avböja så vi blev fem glada själar  runt bordet. Det är första gången vi är på nya Villa Strandvägen som förr var Sandskogens värdshus,sen Vendel och sen ingenting alls alldeles för länge.
Daniel Müllern (fd Brasseri ÖG ,Saltsjöbaden och TV kock) har äntligen öppnat eget igen med Saltan i ryggen på detta massiva projekt. 
Vi  var här för att testa vem han nu blivit så många år framåt på vägen.
 Virus kände av "något" denna kvällen och var tyvärr helt avtacklad (kan vara bieffekterna av Pokemon och pipa natten lång kombinerat med en jetlag från helvetet) Han såg ungefär såhär glad ut hela kvällen.


Stället har blivit rejält ombyggt och uppfixat även om det inte alls var skabbigt innan har det nu sträckt på sig och fått tillbaka sin gamla stolthet. Förr stod den underbara sekelskiftesvillan och såg trött ut under åratal av alternativ renovering  men  nu har hon rätat på ryggen och arbetar MED  de som nu värmer upp insidan,inte mot. Denna arkitektjuvel är till för champagne, Foi Gras och kaviar ,inte pizzor och micromat. Nu är dess gamla glorie återställd genom kärleksfull renovering,smak och stora drömmar  ,något huset har tagit emot med öppna armar. 

Vera fyllde i det Linus saknade denna kvällen  och hon höll hov på sin sida av bordet. Matsalen har en underlig egenskap som inte enbart är positiv men helt oundviklig,men man hör knappt  varandra tvärs över bordet och restaurangen i sig  gör att man absolut inte vill höja rösten ,så det blev  att vi inte samtalade så mycket tvärs över,,skit i det,maten pratade helt sitt eget språk.

 Du sitter i en matsal som inte rymmer merän 3-4 större bord och ett fåtal 2or. I ena hörnet står paradpjäsen,en helt magnifik spis som kockarna svärmar runt. Det är en udda men härlig upplevelse att få sin mat lagad i samma rum som du äter den,en extremt avkortad kedja från kök till bord. Dofterna av vad som komma skall är den bästa kryddan  för aptiten.
Vår första rätt var en tartar på pilgrimsmussla  med äpple,pepparrot och Älvdalsrom.  En syrlig och söt liten förrätt som hade ett perfekt vitt parat till sig.
 Nummer två var en Hällestadsvamp ”ravioli”, tryffel, västerhavsost och grädde,,en helt magisk rätt som kommer att stanna kvar i mina smaklökar. Vill nog kalla detta för kvällens absoluta höjdare i kombination med ett väldigt lätt rött vin.
 Nummer tre var pocherad piggvar med vit fläderinkokt sparris. Här fick hjärnan kämpa med att sparrisen var krispig och söt med fläder i alla hörn av munnen,alltså inte din sedvanliga sparris. Den smälte i munnen tillsammans med piggvaren och den mjukaste av smörsåser.
Rätt nummer fyra var Lamm från Kåseberga med rödbeta vinbär och yoghurt.  Den lilla kroketten var himmelsk och lammet perfekt rosa.
Rätt nummer 5 var 32-dagars  hängd biff med spritärtor och spetskål med tryffel riven av Müllern själv ,födelsedagsbarn och allt!!! Jag är ju en sucker för kött och denna rätten slog även den loss på skalan av bra. Vinet till var inte min favorit,men så hade jag sparat från alla andra rätter och led ingen nöd;)


Rätt nummer 6 var ostar,några lokala ,andra inte och även dessa var underbara . Vinet till däremot skickade vi alla ut helt odrucket,det var ett av de konstigaste och hemskaste viner jag smakat men personalen försäkrade oss att det skulle vara så och  vad fasen vet jag,jag är ingen konosör. En upplevelse var det iaf  och lite synd på vinet som fick slängas;)
Sista rätten var  jordgubbar på 3 olika sätt ,rabarber och maräng,en rätt jag fått rätt många gånger utan att bli besviken en enda gång. Dessertvinet till denna var desdå bättre och vi gick därifrån proppmätta och mycket nöjda! 
Min upplevelse av atmosfären och känslan är att det är så så nytt att den där bekväma enkla känslan inte har infunnit sig än,men vad mer kan man vänta sig av ett 2 veckor gammalt ställe? Jag ser fram emot att testa igen i Augusti när nya menyn kommer och då även känna på en mer inbodd atmosfär,nersatta soffor och den personliga twisten som uppstår efter inkörningsperioden. Personalen och maten lämnade inget övrigt  att önska. Vi är jävligt glada att Ystad äntligen har fått tillbaka Daniel Müllern  one on one,inte som en anonym kock bakom en 200personers  matsal,han är för bra för att gömma i ett storkök. Här får du uppleva det han vill förmedla genom sin mat i egen hög person och det är en upplevelse vi alla rekommenderar.

Inga kommentarer: