Sidvyer, senaste månaden

måndag 31 oktober 2016

Bokningsdagen,,hurfan växte detta fram?

Den 29:de  oktober var det så årets boknigsdag och lördagen förlöpte med noll problem,ingen full webmail. Även om den fick tömmas ett par gånger så infann sig inte katastrof som alla de andra åren. Sakta men säkert trillade där in mail och jag hade hopp om att söndagen skulle förlöpa väl,,så blev det inte.

(vid gott mod 6.30)
 Efter ett par timmar(började 7.00)  tyckte jag att allt verkade ganska lugnt,det tog ca 3 timmar att läsa igenom allt och sen spaltar man upp vad jag inte kan/vill göra. Detta har förargat folk  väldigt .Kanske inte de jag inte kan men de jag inte VILL. Jag skriver fortfarande inte barnens namn och gör inte de tatueringarna jag vet 100%  är massproducerade pgr av någon trend på instagram mm.  Jag gör det mycket för kundernas skull,men lika mycket för min. Att sitta större delen av året och skriva barnnamn och lyssna på hur det är meningen med livet medans jag inte själv kan få orkar jag helt enkelt inte. Att fylla resten av året med saker jag  kan ha färdiga stenciler plockade från  nätet på,bara  förstora eller förminska lite,sen köra, utan att ens tänka,,,nej. Det är inte rätt mot kunden och det hade förstört skaparglädjen totalt. Jag behöver inte SJUKT unika grejer ,bara inte  koifiskar i ett år eller  tribaler ett helt år straight.

 Några timmar in med  att skicka  standardsvar till alla som fått tid började det kännas igen,,rummet snurrar lite och jag får känslan av att tappa kontrollen helt. Jag lovar så mycket genom att tacka ja till diverse svåra utmanande jobb och känner definitivt tyngden av att behöva infria dessa löftena.

Efter det skickar man ut till de man inte kan ta sig an pgr av orsak,skriver den orsaken så att kunden förhoppningsvis förstår varför jag inte kan göra just detta jobbet,inte nu ,inte nästa gång heller,det funkar helt enkelt inte som tattoo eller är inte en stil jag hanterar.
Sen mailar jag standardsvaret till alla de jag helt enkelt inte får plats med. Inget fel på deras ideer inget personligt,,bara inga fler dagar på året.  Standardsvaret får jag mycket skit för,,jag är opersonlig och taskig. Ja,,fattar man inte hur många mail det blir att skriva på en dag om man ska svara alla personligt,då kan jag inte nå fram till de personerna heller. Inte bara ska jag svara på årets 281 mail,så fort du har börjat maila kommer svar med frågor man måste  ge ingående svar på..

När hälften är mailat sätter paniken in. Jag är inte en människa som har lätt för att flippa,men dessa dagarna resulterar alltid i mindre panikattacker. Fick svårt för att andas och bestämde mig för att pausa och dricka och brakade ihop framför ytterdörrarna.  Lade mig där en halvtimme och skakade och mådde skumt .Konstigt nog kom Katt till min räddning,,,så sur hon är i vanliga fall så kär var hon när det väl behövdes.
Efter en 45 minuter och en middagspaus var det bara till att bita tag i det igen och svara resten och öppna alla glada och arga mail.

Jag vill inte ha det såhär mer.  Folk verkar tro att jag gör detta för att verka mer mystisk och svårtillgänglig,,så är det INTE: Hade jag fått som jag  ville skulle man kunna komma in och ha 2-3 månaders väntetid men kunna boka kontinuerligt iaf.
Så var det i början av karriären,,en veckas väntetid konstant och det var man så nöjd med man kunde vara. Sen ökade det,,2-3 månader,tills det tillslut blev 6-8 månader och jag konstant gick i ren panik över att jag aldrig aldrig kunde vara ledig,aldrig gå på fester eller åka iväg.

Tillslut fick jag ha bokningsdagar. Då kunde man ringa in fram till kl 11.00 då jag  sen öppnade dörren och tog bokningar åt folk som köade utanför. Paniken infann sig där med ,och när telefonledningen kraschade och jag hade 800 missade samtal insåg jag att även denna metoden inte höll längre. Sista bokningsdagen hade jag tillockmed en vän/vakt som fick be folk att gå då alla tiderna var slut ocg folk blev ilskna.

Efter det fick det bli mail. Alla kan ju komma fram på mail och inte få upptaget ton i luren hela tiden .Alla i hela landet får samma chans  oavsett location,och jag kunde dessutom i lugn och ro läsa vad folk ville ha mm.
Då börjar man se de små spickorna i DEN planen,,folk mailade och skrev enbart "vill ha tid för tattoo" ,,när man då svarade och  undrade VAD det skulle vara  och hur stort ,då svarade inte människan på 2 veckor .
Till att börja med svarade jag samma dag på mial tills det var fullt igen och jag inte kunde ta mer. Då fick jag en rejäl blåsning för det med,alla skulle ha samma chans om man skulle maila ett visst datum. Insåg att människan hade rätt och så uppstod 00.00 til 00.00  grejen.

Jag fick mail  om tid till hela familjer och ett mail kunde då uppta 2 veckors effektivt jobb,,, jag fick börja spalta upp lite.  Bad då folk skicka 1 mail per person så att jag kunde räkna ut hur mycket tid en person skulle ta upp,och VAD det var för  storlek/kön på denna person. En drake på en tjej eller en drake på en man är oftast rätt stor skillnad i tid och storlek. Jag bad folk att beskriva VAD så jag kan säga om jag kan förverkliga detta åt kunden. Jag kan långt ifrån allt och tar mig inte an jobb jag vet att folk kommer att bli missnöjda med. VAR är också en rätt  bra grej,än en gång,en  drake på en hals eller en drake på en rygg kan skilja sig rätt mycket i tid  dels för storleken och dels för ställets svårighet.

Efter några år började man se trender i tatueringar. Förr spred sig inte bilder som det gör nu och när folk fick syn på Rihannas stjärnor i nacken eller underboob tattoo kunde man genast märka det genom att 20 mail innehöll exakt samma förfrågan. Då fick man börja styra upp det,, så tillslut var listan på vad mailet behövde innehålla  kanske inte lång ,men specifik.  Detta förargade folk.

Jag vet att jag inte kan omvända de som redan är förbannade men detta är iaf en förklaring på varför det har blivit som det har blivit. Det är inte jag som har satt upp dessa strikta "reglerna" för att  verka svåråtkomlig,det har vuxit fram för att det för vart år blir ohanterligt.

För er som tror att vänner och den "inre" kretsen går före alla kunder kan jag bara meddela att det är helt fel. Jag prioriterar alltid mina kunder före vänner och släkt,,det har alltid varit så och kommer alltid att vara så. Jag prioriterar inte  folk med stora tunga anledningar före en helt "vanlig" tattoo,inte heller folk med mer pengar eller kändisskap. ALLA är samma i  det ögonblick mailen börjar strömma in.
Så,,nu ska jag bara jobba undan allt jag tog mig an igår ,sen får vi se vart detta bär hän. 


5 kommentarer:

Unknown sa...

Hoppas de som är arga och oförskämda verkligen läser och tar till sej.
Hoppas allt pusslande löser sej för dej Stina.

Scrappat nr.7 sa...

Tänk att vi pratade om detta fenomen senast i fredags när vi var hos dig... och så blev det så här- igen��
Som du en gång sa - kom med den ultimata perfekta bokningsmetoden... så hade ingen blivit gladare än du!
Hang in There - för vi är så jäkla många som diggar dig, styrkekram till dig!!!

Kram Sonja

Maja sa...

Folk kommer aldrig bli nöjda, tyvärr. Men jag hoppas verkligen att dom läser detta, tar till sig och uppskattar din brutala ärlighet.

Marianne sa...

Stå på dig. Det är du som har rätt.

Gnogg sa...

Det är fortfarande så att du borde anstränga dig för att skriva ett personligt svar till någon som personligt skrivit till dig. Att förnedra någon med ett sedan innan urklippt svar är sjukt lågt. Du hanterar verkligen dessa bokningsdagar riktigt illa.