Sidvyer, senaste månaden

söndag 19 januari 2014

Mitt hår är inte längre min största fiende.

Natten var ren lycka. Äntligen fick jag sova utan att vakna med klumpen i  magen och undra om han frös eller led,behövde bara känna med väntran om han låg på min arm,och det gjorde han,kurrandes,varm,mätt och jätteglad.
En liten tanke ang att inte få sova i 2 nätter jämfört med att inte få sova när man har en nyfödd,,man vaknar inte med klumpen i magen ,utan kanske vaknar man med kärlek och behov,inte av ren ångest? Bara en tanke.
 Imorse stod jag och piffade håret inför dagen,något jag har börjat uppskatta  sen jag skaffade lugg och faktiskt KUNDE frisera mig.  I åratal har jag hatat mitt hår så intensivt,hatat mina kryllor,hatat att det tycks ha ett eget liv där jag knappt är inberäknad. Det startade plötsligt och obönhörligt i sjuan,första dagen när man som skrämt får i en flock försökta te reda på vartfan man skulle gå och hur an skulle göra i en ny skola. Någon vänlig 8 ropade åt mig.Först fattade jag inte att det var mig han pratade med alls. En musliknande rödhårig kille med fräknar och utstående tänder. Han skrattade åt mig och pekade på mitt hår och kallade mig för fåret och bräkte efter mig. Jag blev chockad. Gick vidare. Ingen hade någonsin sagt ÅT mig att jag var ful,men nu fick jag höra det från flera håll.Folk hakade på och flera skrattade och bräkte feter mig i korridoren. Än idag när jag sitter här 24 år senare känner jag hur jag skäms för att ens säga det! JAG skäms? Efter det pekade de ut mina kläder. Det kändes bokstavligen talat som att komma på mitt ikorridoren att man glömt klä sig!Naken i en skola med 7-8 och 9:or!!  Det är som att klä sig i Bacon och förvänta sig ett hövligt mottagande i en hyenaflock.
Jag kunde inte förstå att ingen berättat för mig att jag var ful!!! Jag kunde ju ha gjort något åt det och sluppit skiten de 2 först åren. Jag hatade mitt hår så intensivt att jag gjorde ALLT för att dölja det.Satte upp det i så hårda knutar att det värkte. Tillslut bönade jag att få klippa av det och föräldrarna förstod inte alls varför. Pappa pratade inte med mig på 2 veckor efter att jag äntligen fick det gjort. Saker bli såklart inte bättre,men jag fick iaf testat.Efter detta gick jag med håret uppsatt i 7 år i sträck.Sov med det så,endast när man duschad fick montret släppas löst. Jag hatade det .
Vid det laget gick jag i nian och vi var de högsta hönsen.Då var det  bara "fridagänget" som hackade på en,de snabba snygga tjejerna som alltid var mest populära,alltid hade nya märkeskläder,alltid hördes mest och var roligast. 
Skolan var en ren kamp för att överleva. Det kan väl låta överdrivet,men för ett barn som bara levt 12-13 år varav de första 7 är rätt dimmiga och inte riktigt medvetna,då är 2 hela jävla år av förtryck,hån och konstant skräck enorma. Man kan jämställa det med att vi hade levat de senaste 10-12 åren med den stressen i vuxenvärlden.Är det konstigt att barn inte vill mer? Är det konstigt att man stämplar ut?
Nå,,
Imorse fönade jag håret,,puffade,mös,tog olja i det,gav det kärlek. Insåg att jag för första gången på länge länge att jag gillar det! Rollerna är ombytta. Muskillen med fräknarna är nog fortfarande musig,rödhårig och har troligen samma tänder. Fridagänget kämpar nog med vikten vid detta laget och går och permanentar sig.
De betyder ingenting längre,det borde dem inte gjort redan då,det tog mig bara 24 år att komma fram till.

8 kommentarer:

Marie sa...

Det första jag slogs av när jag såg dig var hur vacker du är! Och ditt hår är helt fantastiskt. Skönt att även du insett det :)

Mr Bauhn sa...

Mycket, mycket väl skrivet Stina.
Skönt att du kommit till insikt att du är du - och det som är du är bäst.
(Gäller för oss alla).

Nova sa...

Hemskt att andra kan få en må så dåligt =( måste bara säga att jag e väldigt avundsjuk på ditt fina hår , hade älskat att ha den volymen på mitt raka platta hår ;)

Kajsa sa...

Ser du aldrig någon medlem från "fridagänget"?
De "snygga" tjejerna från mitt högstadium är rätt skabbiga numera. Jag är fortfarande smal och slät kring ögonen. Hehehe...

Stina sa...

Nä jag ser aldrig fridagänget nu,,eller kanske gör jag det,jag känner bara inte igen dem?

Henric sa...

Skrattar bäst som skrattar sist...

Skänker även en tanke på de stackars föräldrar som faktiskt tvingas gå igenom sömnlösa nätter när deras barn försvinner. Svårt att tänka sig den våndan...

gange sa...

Jag minns tiden nere på körskolan i Hörby när vi tog körkort under samma period.
Detta var visserligen rätt långt efter tidiga högstadiet. Men det jag minns var iaf att jag tyckte att du var en väldigt vacker tös med massor med humor och att du var en av de personer som gjorde det roligt att gå ner och skriva pärmarna.
Fan vad mycket det snackades med May där nere i källaren. Fun times!

Stina sa...

Ahhh!! Tack Gange! Tänk att man inte VET att folk tycker så om en,man går bara vidare och håller huvudet lågt och bara försöker överleva! Det var fantastiskt roligt att ta körkortet kommer jag med ihåg och jag gillade May och vår körlärare massor!